Ga naar Content

IJmuiden heft veiligheidsrisicogebied en cameratoezicht op

Burgemeester Frank Dales heeft aangekondigd dat het veiligheidsrisicogebied en het cameratoezicht in IJmuiden worden beëindigd. De maatregelen waren eerder ingesteld als reactie op het toenemende drugsgeweld in de stad.

IJmuiden - Foto: ANP

Het veiligheidsrisicogebied beslaat bijna heel IJmuiden en loopt per 1 augustus af. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de raad. Het cameratoezicht wordt vanaf vandaag opgeheven. 

Op straat met een wapen

Op 22 januari dit jaar wees de burgemeester een groot deel van IJmuiden aan als veiligheidsrisicogebied. Een zware maatregel, schreef hij destijds in een brief aan de gemeenteraad. “Maar ik neem dit besluit omdat ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid en openbare orde in mijn stad. Ik tolereer niet dat mensen op straat rondlopen met een wapen.”

In de maanden daarvoor vonden er dertig geweldsincidenten met wapens of explosieven plaats. Veel geweld zou drugsgerelateerd zijn. Drugscriminelen zouden elkaar het leven in IJmuiden zuur maken.

In het afgelopen half jaar heeft de politie vijf preventieve fouilleeracties uitgevoerd in IJmuiden, zowel op vaste locaties als door de wijken bewegend. Tijdens deze acties werden 453 personen en 283 voertuigen gecontroleerd, waarbij 13 wapens en gevaarlijke voorwerpen in beslag werden genomen. 

Geen nieuwe dreiging

Volgens de politie is er momenteel geen directe dreiging van nieuwe ernstige geweldsincidenten in IJmuiden. "Hoewel het nog steeds onrustig is binnen de IJmuidense drugswereld, is het in stand houden van het Veiligheidsrisicogebied en cameratoezicht naar mijn oordeel niet langer noodzakelijk en proportioneel om de openbare orde en veiligheid te handhaven", aldus Dales.

Dales benadrukt dat hij de situatie in IJmuiden scherp in de gaten houdt. "De onrust in het drugscircuit is nog niet voorbij", schrijft hij. "Mocht de situatie zich zo wijzigen dat opnieuw maatregelen nodig zijn om de openbare orde en veiligheid te beschermen, dan neem ik die."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.