Ga naar Content

Afhaaltoko Mei Mie verdwijnt na 28 jaar: "Onze ouders willen voor ons een beter leven"

Het einde van een tijdperk: Mei Mie, de lokaal bekende afhaaltoko aan de Stationsweg in Alkmaar, sluit na 28 jaar de deuren. Eigenaren Yun Lan Lam-Wong (65) en haar man chef Tak Sang Lam (74) gaan met pensioen en daarmee verdwijnt het geliefde eettentje voorgoed uit de stad. "Onze klanten kwamen uit alle hoeken van het land", vertelt dochter Poey Lam.

Foto: Via eigenaren Mei Mie (Streekstad Centraal)

"De oudste klanten kennen mij en mijn jongere broer nog wel. Als kleine kinderen gingen we al met onze ouders mee", zegt zij tegen mediapartner Streekstad Centraal.

Terwijl Poey rustig tekende, huiswerk maakte of met het keyboard speelde, vulden haar ouders hongerige magen uit heel het land met Chinees-Indische maaltijden en snacks. "NS-personeel uit Maastricht kwam bij ons langs. Zelfs als we op vakantie waren in het buitenland, werden we soms aangesproken door klanten."

Na bijna dertig jaar hart en ziel in de zaak te hebben gelegd, willen haar ouders daar nu graag de vruchten van plukken. "Mijn vader wordt bijna 75, dus hij is al een stuk langer doorgegaan. Het werk werd zwaarder voor hem, de beste man werkt veertien uur per dag."

Foto: Via eigenaren Mei Mie (Streekstad Centraal)

Vanaf haar vijftiende werkte Poey zelf ook parttime in het restaurant. Dat doet ze inmiddels, twintig jaar later, nog één avond per week en als het druk is. "Mijn jongere broer staat er nog elke zondag. Hij heeft nog nooit een vrije zondag gekend", lacht ze. 

Toch zien broer en zus het overnemen van de zaak niet zitten. "Dat was ook niet de wens van onze ouders. Wij zijn destijds naar school gestuurd, zoals veel Chinezen van de volgende generatie, onder het mom van een beter leven. Mijn ouders hebben hart en nieren geïnvesteerd, ze wilden niet dat wij hetzelfde gingen doen."

Desalniettemin blijft het een moeilijk besluit. Jarenlang deelde het gezin er lief en leed. In 2012 kreeg het gezin te horen dat de toko moest wijken voor de verbouwing van station Alkmaar. Het huurcontract werd beëindigd, want de NS had de ruimte nodig voor een bewaakte fietsenstalling. Omdat er geen nieuwe plek op het station beschikbaar leek, startte de familie Lam een petitie. Uiteindelijk kwam er toch een nieuwe locatie, zo'n vijftig meter verder van de bekende gele kiosk.

Foto: Via eigenaren Mei Mie (Streekstad Centraal)

De laatste dag, zondag 28 juli, wordt afgesloten met een afscheidsfeest. "De populairste gerechten worden dan geveild aan onze klanten", verklaart Poey. De allerlaatste Babi Pangang of Foe Yong Hai gaat dan naar de hoogste bieder. "De opbrengst gaat naar de Voedselbank, want mijn ouders willen graag iets teruggeven aan de gemeenschap, die ons jaren heeft gesteund."

Wat gaat echtpaar Lam nu doen met die welverdiende rust? "Mijn vader kan niet stilzitten", vertelt Poey lachend. In coronatijd maakte ze bijvoorbeeld TikTok-video's van haar vader. Met kooktips of instructies over hoe je een wokpan onderhoudt. Met veel succes, aldus Poey. "Er zijn nog geen concrete plannen, maar we hebben het er wel over gehad dat hij bijvoorbeeld workshops kan gaan geven, want hij zal de mensen enorm gaan missen."

Genieten van alle vrije tijd en reizen staan ook nog op de planning. Maar niet te veel vrije tijd, grinnikt Poey. "Aan het eind van het jaar worden ze voor het eerst opa en oma. Dat valt toevallig samen. Dus ze mogen een paar maanden bijkomen en dan oppassen!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]