Ga naar Content

Schapen gaan in Waterleidingduinen doen wat damherten nalaten: gras eten

230 schapen zijn vanochtend voor het eerst naar hun werk gegaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ze gaan de komende jaren grazen op de open velden. Ze dienen daarmee een doel. Plantjes krijgen daardoor weer kans om te groeien en dat is goed voor de biodiversiteit.  

Foto: NH Media/Fred Segaar.

Het scheelt weinig of er zijn straks meer schapen dan damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Van de naar schatting achtduizend exemplaren die hier een paar jaar geleden rondliepen, zijn er vermoedelijk nog maar iets meer dan duizend damherten over. Dat aantal gaat nog verder zakken. Dat is nodig, zegt beheerder Waternet. Damherten hebben in de duinen geen natuurlijke vijanden waardoor de omvang uit de hand is gelopen. Dit gaat ten koste van de natuur.

Tekst gaat verder onder de video over het loslaten van de schapen in de Waterleidingduinen. 

Schapen in Waterleidingduinen - NH Nieuws

Het is niet zo dat schapen de rol van damherten overnemen. Herten hebben behalve voor eikels en kastanjes een sterke voorkeur voor duinplantjes. Die krijgen geen kans te groeien, aangezien ze worden overwoekerd door gras. Dat laten de herten namelijk staan. ''Duinbeheer is maatwerk'', zegt Maarten Jan van der Meulen van Waternet. ''De biodiversiteit herstellen is een ingewikkelde klus.''

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]