Ga naar Content

Amstelveen en Aalsmeer roepen provincie op om Ringvaart-bruggen minder vaak te openen

De gemeentes Amstelveen en Aalsmeer willen dat de provincie Noord-Holland de bruggen over de Ringvaart minder vaak opent tijdens de spits. Dat vragen de verkeerswethouders van beide gemeentes in een brief. Ze merken dat er vaker file is, sinds de bruggen vanuit een centrale op afstand worden bestuurd in plaats van op locatie.

Wachten voor de Aalsmeerderbrug - Foto: NH Media

De zorgen richten zich vooral op de Bosrandburg en Aalsmeerderbrug. Volgens verkeerswethouders Herbert Raat van Amstelveen en Bart Kabout van Aalsmeer lijkt de bediening van de bruggen minder efficiënt te verlopen sinds dit niet meer op locatie, maar vanuit een centrale in Heerhugowaard gebeurt. 

De wethouders vermoeden dat de bruggen langer openstaan dan nodig is. “Daarnaast constateren wij dat de bruggen tijdens de spits ook regelmatig worden geopend voor pleziervaart”, schrijven zij in de brief. Dat zou voor flinke files zorgen.

De brief is nog niet bij de Provincie Noord-Holland binnengekomen, vertelt een woordvoerder. "Zodra dat is gebeurd zullen we de inhoud bespreken en natuurlijk ook in gesprek gaan met beide gemeentes. We houden ons aan het door ons zelf vastgestelde bedieningsbesluit."

Maximaal elk half uur open tijdens spits 

De wethouders roepen de provincie juist op om terug te keren naar de regelingen uit dat bedieningsbesluit, dat in 2010 in gebruik is gegaan. Daarin staat dat de bruggen in de ochtend- en avondspits maximaal eens per half uur open mogen voor uitsluitend beroepsvaart.

Verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof verzekerde NH eerder dat "alles wat de bediener op de brug kan doen, hij of zij ook vanuit Heerhugowaard kan doen. En bovendien net zo snel." Verslaggever Thijs-Jan van Aalst nam toen een kijkje bij de centrale van waaruit inmiddels twintig bruggen in Noord-Holland worden bestuurd.

NH maakte deze reportage over de bediencentrale in Heerhugowaard:

NH ging op bezoek bij de bediencentrale in Heerhugowaard - NH Nieuws

De wethouders zijn ook bang dat brugbedieners op afstand minder snel kunnen handelen bij storingen. Afgelopen maanden raakten bruggen in de regio meerdere keren in storing doordat de brugdelen bij warm weer waren uitgezet. Om dat te voorkomen wordt het brugdek vaak met water besproeid. Overigens is de brugwachter niet verantwoordelijk voor de koeling van de bruggen. 

De manager van de bediencentrale, Thijs de Vries, vertelde eind mei nog dat die zorgen niet nodig waren. "Alle signalen van en naar de brug komen in een kwestie van microseconden binnen. Er is dus ook bij noodgevallen geen vertraging ten opzichte van wanneer er iemand op locatie zou zijn. Dat geldt ook voor storingen, die komen meteen bij ons binnen."

Eerdere brugstoringen in de regio

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]