Ga naar Content

Baasje doodgebeten hondje Tim hoopt dat rechter eigenaar vechthonden wakker schudt

Het baasje van de borderterriër die afgelopen februari werd verscheurd door vier vechthonden wil dat hun eigenaar beseft hoe gevaarlijk de dieren zijn. De 49-jarige Lientur A. moet zich aanstaande donderdag verantwoorden voor de politierechter.

Sylvia mist haar hondje Tim nog iedere dag - Foto: Celine Sulsters / NH Media

 Sinds kort kwispelt er een vrolijke puppy door het knusse appartement van Sylvia* aan het Westelijk Halfrond in Amstelveen. Maar de dame op leeftijd heeft een paar stille maanden achter de rug. Op 13 februari moest de hondenliefhebber hulpeloos toekijken hoe vier gigantische vechthonden haar geliefde hondje Tim aanvielen.

'Heel bang' 

Het gaat steeds beter met Sylvia, maar de gebeurtenis heeft er flink bij haar ingehakt. "Ik voel me nog steeds verdrietig als ik aan Tim denk," vertelt ze. "Daarnaast ben ik heel bang als ik mijn kleine hondje uitlaat. Ik kijk steeds om me heen. Dat had ik vroeger totaal niet."

Omdat de aanval op het grasveld achter haar flat gebeurde, kwam Sylvia de eerste maanden niet meer op haar balkon, vanwaar ze op die plek uitkijkt. "Ik kon het gewoon niet aan, maar ik ben deze week voor het eerst weer op de plek geweest waar het gebeurde."

Vechthonden zijn honden met brede kaken en een gespierd lijf. Het worden ook wel hoog-risico honden genoemd, omdat ze een ingefokte agressie en achtergrond van aanvallen en doden hebben. Oorspronkelijk werden de honden dan ook daadwerkelijk gebruikt in gevechten. Vroeger was er in Nederland een verbod op vechthonden, maar dat is elf jaar geleden afgeschaft. Het Verenigd Koninkrijk heeft de XL Bully begin dit jaar verboden.

Op de dag van het drama laten Sylvia en haar buurvrouw hun twee hondjes uit. Even verderop laat ook A. zijn vier honden uit, die niet zijn aangelijnd. Het Openbaar Ministerie omschrijft het ras van de honden als XL Bully, Amerikaanse bulldogs met een schofthoogte van ongeveer een halve meter.

"Tim was misschien wel een halfuur speelbal van die honden"

Sylvia, baasje van Tim

Een van de bullies grijpt Tim die middag onverwachts van achteren. Dat zet de andere drie honden aan, die ook op de kleine borderterriër duiken. Ze proberen ook het hondje van Sylvia's buurvrouw te pakken, maar die tilt hem snel op.

"Daarna was Tim voor misschien wel een halfuur de speelbal van die honden. Hij heeft echt een doodsstrijd geleverd," vertelt Sylvia verdrietig. Buren die het zagen gebeuren, beschrijven hoe Tim in de bek van een van de bullies hing en letterlijk werd verscheurd.

Ze bellen de politie, maar zelfs die krijgt de dieren niet onder controle. Agenten besluiten een van de honden te taseren. A. wordt meegenomen naar het bureau en is sindsdien zijn honden kwijt.

De liefhebber van vechthonden woont een flat verderop, dus Sylvia komt hem nog regelmatig tegen. Soms laat hij de vechthond van een vriendin uit. "We hebben afgesproken dat hij niet meer hier achter de flat komt, en daar lijkt hij zich aan te houden."

Sylvia is niet meer boos op haar buurman. "Het is geen slechte man. Hij is die dag zelfs op Tim gaan liggen om hem te beschermen, maar zijn eigen honden luisterden niet meer naar hem." De hoogte van zijn straf maakt haar dan ook niet uit, al hoopt ze wel op een schadevergoeding om bijvoorbeeld de kosten van Tims crematie te dekken.

"Ik ben bang dat hij weer met die honden gaat beginnen"

Sylvia - baasje van Tim

 
Omdat Sylvia het belangrijk vindt dat A. voor de rechter moet verschijnen, hebben zij en haar buurvrouw aangifte gedaan. Ze hoopt vooral dat de rechter hem wakkerschudt. "Ik ben bang dat hij weer met die honden gaat beginnen, maar hij moet beseffen wat hij met zulke honden in handen heeft. Volgens mij beseft hij nog steeds niet wat er is gebeurd en wat er nog kan gebeuren."

Het was niet de eerste keer dat een hond van A. een andere hond aanviel. Het OM bevestigde eerder aan NH dat in 2019 een soortgelijk incident heeft plaatsgevonden. Toen vond geen vervolging plaats omdat er geen aangifte was gedaan; de baasjes hebben het onderling geregeld.

Wat er met de vier honden die Tim hebben aangevallen moet gebeuren, weet ze niet. "Het blijven gewoon honden met een ingefokte agressie. Het is in ieder geval goed dat ze niet meer bij hem wonen. Die flat is veel te klein voor vier van die honden." A. zelf vertelde haar dat hij hoopt dat ze terechtkunnen in een programma waar gedragsdeskundigen proberen agressie bij honden te verminderen.

Vieze woning

Het OM verwijt hem dat hij te weinig heeft gedaan om zijn gevaarlijke honden in toom te houden door ze niet aan te lijnen, niet vast te houden en zonder muilkorf uit te laten. Daarnaast zou hij de honden hebben verwaarloosd en in een vieze woning hebben gehouden. In januari zou A. ook nog een ambtenaar in functie hebben uitgescholden.

Sylvia is niet van plan om naar de zitting te gaan. "Dat kan ik echt niet aan." Het vonnis wacht ze af, knuffelend met puppy Floor. "Zij is ook héél lief, maar toch mis ik nog steeds alles aan Tim. Hij verstond mij zonder woorden. Als je alleen bent, fixeer je je toch op je hond. Hij gaf me heel veel liefde."

*Sylvia is niet haar echte naam, maar die is wel bekend bij de redactie. 

Meer over dit onderwerp

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]