Ga naar Content

Dolfijn in Noordzeekanaal stabiel, maar zorgen blijven: 'Hij durft niet terug naar zee'

De toestand van de dolfijn die nu al meer dan een week in het Noordzeekanaal bij Velsen zwemt, lijkt stabiel. Toch zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. "Hij durft niet meer door de sluis terug naar zee, de situatie is heel zorgelijk", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Is de dolfijn in het Noordzeekanaal nog te redden? - NH Nieuws

Een definitief oordeel over de conditie van de dolfijn in het kanaal kan pas gegeven worden als het beeldmateriaal dat gemaakt is, bestudeerd is. SOS Dolfijn noemt de situatie van het dier weliswaar stabiel, maar wel 'stabiel slecht'.

Huidproblemen

Dolfijnen leven in zout water en de ervaring leert dat een dolfijn die in brak water moet zwemmen na één à twee weken huidproblemen krijgt. Die problemen zijn het begin van gezondheidsproblemen die leiden tot uitputting en uiteindelijk tot de dood. "We kunnen eigenlijk niets voor hem doen", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. De hulporganisatie kan pas ingrijpen als het dier aanspoelt, maar de kans dat dat gebeurt in het Noordzeekanaal met zijn steile wallenkanten is bijzonder klein. 

"We kunnen eigenlijk niets voor het dier doen, het is echt heel erg zorgelijk"

Annemarie van den Berg, SOS Dolfijn

Wil je niets missen uit de IJmond? Via ons Whatsappkanaal komt het nieuws (bijna) elke dag naar je toe! 

Intussen komen er nog steeds dagelijks mensen om de exotische dwaalgast met eigen ogen te zien. NH treft een echtpaar in fietstenue dat helemaal uit Sassenheim is komen fietsen om de dolfijn te zien. "Het lijkt me dat hij eten genoeg heeft", zegt een meneer die op een bankje over het water tuurt, "maar ja, het dier hoort hier natuurlijk niet. Ik zou ook niet weten hoe je 'm terug naar zee krijgt." Een visser aan het kanaal heeft hem ook nog niet gezien, hij heeft alleen oog voor zijn eigen dobber. Hij heeft nog niets gevangen vandaag. "Ik denk dat die dolfijn alle vissen opvreet", zegt hij lachend.

SOS Dolfijn inspecteert de dolfijn in het Noordzeekanaal - Foto: NH Media

Meldingen

Bij SOS Dolfijn zijn al een paar dagen geen meldingen binnen gekomen. Dat was een van de redenen waarom de hulporganisatie zelf poolshoogte wilde nemen. Op maandagmorgen zwom de dolfijn in het Noordzeekanaal ongeveer ter hoogte van de papierfabriek. Als je hem ergens in die buurt ziet zwemmen, raadt SOS Dolfijn aan dat te melden op de site waarneming.nl.

SOS Dolfijn bellen is minder zinvol. "Mensen doen dat met goede raad, dat is goed bedoeld maar niet heel zinvol. Wij hebben twintig jaar ervaring en weten precies wat we kunnen doen, en dat is op dit moment bitter weinig", zegt Annemarie van den Berg.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]