Ga naar Content

Sealuna laveert tussen twee culturen: "We zijn hier allemaal zo gehaast"

Het ziet er op het eerste gezicht misschien uit als een anachronisme: de donkere verschijning van Sealuna Martha (41) tussen de rollenspelers die doen alsof we ons bevinden in een vissersdorp in begin jaren 1900. Maar de eventmanager van het Zuiderzeemuseum voelt zich er zichtbaar thuis, terwijl ze Hakim rondleidt in haar wereld.

Foto: NH Media

Armoe op Curaçao

Haar ouders waren kunstenaars op het Antilliaanse eiland Curaçao. Dat betekende een klein inkomen. Toen ze een gezin kregen met twee kinderen, vond de moeder van Sealuna het op een gegeven moment tijd om een betere toekomst voor hen te zoeken: "Toen is het plan ontstaan om naar Nederland te komen."

Ze brengt haar verdere jeugd door in Friesland, waar ze de Nederlandse mentaliteit leert dat 'gewoon doen al gek genoeg is'. En zuinig zijn: "Dat zit wel een beetje in mij." Onderscheid tussen denken als een Antilliaan of als een Nederlander, voelt Sealuna niet: "Ik denk als mezelf. En daar zitten wel wat Antilliaanse gebruiken in."

Relax!

Het is altijd interessant om de verschillen tussen culturen te onderzoeken, zoals tussen de Antilliaanse en de Nederlandse cultuur in het geval van Sealuna. Ze aarzelt om te zeggen wat we van elkaar kunnen leren: "Ik weet niet of sommige dingen voordelig zijn. Ik denk dat de Antilliaan gewoon lekker de Antilliaan mag blijven." Waar ze wél uitgesproken over is, is wat we in Nederland kunnen gebruiken van de mentaliteit van haar vaderland: "Gewoon genieten en het laten zoals het is. Het is oké als je vijf minuten later bent. We zijn allemaal zo gehaast. Relax!"

Hakim Ontmoet

Hakim Traïdia houdt van mensen. Waar hij ook komt, hij raakt altijd aan de praat. In deze serie ontmoet hij acht bijzondere mensen, van verschillende culturele achtergronden. 

Ergens in hun leven zijn ze in Nederland beland. Tijdens de ontmoeting horen we waarom dat is en waarin Nederland verschilt van hun geboorteland. Ook lijken we meer op elkaar dan we soms denken.

Je vindt alle ontmoetingen van Hakim op de themapagina

Lees ook