Ga naar Content

Nieuwe informatie: wordt mysterie rond verdwenen kotter WR6 eindelijk opgelost?

Het is alweer een jaar geleden dat duikers voor het laatst hebben gezocht naar de WR6, de Wieringer kotter die ruim 57 jaar geleden van de aardbodem verdween. Voor nabestaanden blijft het pijnlijk dat het nog steeds niet duidelijk is waar het schip met hun geliefden is gezonken. Maar dankzij nieuwe informatie is een duikteam onderweg naar het Duitse Helgoland voor een nieuwe zoektocht naar de WR6.

Duikers gaan opnieuw op zoek naar de WR6 - Foto: Privéfoto

Het blijft een groot raadsel: op welke plek is de Wieringer kotter WR6 op 11 januari 1967 gezonken naar de bodem van de zee? Na een nacht met een flinke storm wordt er niks meer van het schip met drie bemanningsleden vernomen en kan het niet anders dan dat het schip is gezonken. 

Behalve het lichaam van schipper Simon Lont, wordt er nooit meer iets van de kotter gevonden. Geen wrakhout, onderdelen of voorwerpen van de bemanning aan boord. Voor nabestaanden betekent deze onwetendheid dat ze het na al die jaren nog steeds geen plekje kunnen geven. 

Nieuwe informatie gevonden

Na de zoveelste mislukte duikpoging in juli vorig jaar besluit Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten dat de zoektocht naar de WR6 wordt gestaakt. "We hebben nu geen wrakken meer waarvan we zeggen dat het hem zou kunnen zijn en hebben ook geen idee meer waar we zouden moeten zoeken", vertelde Meeldijk destijds aan NH. Maar er is nieuwe informatie. 

Op Terschelling raakt Cees aan de praat met de eigenaar van een bergingsschip, die door zijn werk veel weet over wrakken op de bodem van de zee en ook soms met camera voorwerpen  onder water heeft vastgelegd. "Zodoende kwam hij met nieuwe wrakpunten naar voren, in totaal negentien", vertelt Cees. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De WR6 raakte in 1967 vermist en is nooit meer gevonden - Foto: Archief Historische Vereniging Wieringen

Een deel van die wrakken ligt in Nederlandse wateren, en een deel in Duitse. "Toen hebben we die met de wrakkendienst van Duitsland en Nederland besproken en bleven er in beide landen twee over", aldus Meeldijk. 

Zoektocht gaat verder rond Helgoland

Een duikteam van zes duikers uit Lauwersoog is nu onderweg naar het Duitse eiland Helgoland. Daar in de buurt bevinden zich de twee potentiële wrakken. Ze gebruiken de komende dagen om te gaan duiken en hopen daar de WR6 aan te treffen. "Het wordt eindelijk mooi weer, dus ze kunnen eindelijk gaan duiken", vertelt Cees. 

En zal dit dan de ontknoping zijn van de zoektocht naar de WR6? "Ik heb echt geen idee. Ik hou de verwachtingen laag, dan kunnen we niet weer zo teleurgesteld zijn. Maar het is zeker geen blinde gok om maar even te proberen. Het zal echt een lucky shot zijn", aldus Cees. 

Lees ook