Ga naar Content

Handbalsters SEW naar Zweden, VZV loot 'bekende' Bosniërs: "Europacup is altijd speciaal"

Een interessante uitkomst vandaag bij de loting voor de tweede ronde van de handbal EHF European Cup. SEW uit Nibbixwoud gaat het opnemen tegen het Zweedse Kristianstad HK en provinciegenoot VZV uit 't Veld gaat spelen tegen ZRK Krivaja uit Bosnië en Herzegovina. 

Denise Mol probeert namens SEW langs Jane Kramer en Anna Buter (l) te schieten - Foto: Orange Pictures

"Een positieve loting", is de eerste reactie van VZV-trainer Edwin Janssen. "Toen ik vanochtend naar de loting aan het kijken was en Krivaja kwam voorbij, zei ik: 'Daar wil ik wel tegen spelen.' Het was van alle mogelijke tegenstanders zeker niet de sterkste. En daarnaast is het bijzonder om eventueel naar Bosnië toe te gaan." 

"Het is weer geen Faeröer eilanden geworden"

SEW-trainer Michael Vijverberg

Trainer Michael Vijverberg van SEW is iets minder enthousiast dan zijn collega Janssen. "Ik snap dat Edwin blij is. Hij is denk ik blijer dan ik. Eerste wat ik zei tegen mijn assistent: 'Het is weer geen Faeröer eilanden geworden.' Je hoopt in deze eerste rondes toch een relatief mindere tegenstander te treffen en dan in de derde of vierde ronde tegen een sterkere."

(On)bekend gezicht

ZRK Krivaja is voor Janssen geen onbekende tegenstander. Afgelopen jaar speelde landskampioen Venlo namelijk in de Europacup tegen de Bosniërs. "Ik heb ze toen zien spelen. Veel jonge speelsters en een paar ervaren speelsters. Venlo was veel beter en won eerst met 39-19 en daarna met 30-15. Ik schat onze kansen daarom hoog in."

Vijverberg daarentegen heeft nog geen goed beeld van het Zweedse Kristianstad. "Je weet wel dat als je tegen een club uit Zweden moet, dat het heel zwaar gaat worden. Zweden is een echt handballand. Twee jaar geleden speelden we ook in Zweden en toen hebben we wel ervaren hoe het is om daar te handballen." In 2022 verloor SEW namelijk met 31-23 van Lugi Dam

"Bovendien spelen daar in de nationale competitie vaak nog ex-profs, die hebben altijd een hoog niveau", voegt Vijverberg toe. "Voor mijn speelsters is deze loting natuurlijk wel heel goed als het gaat om het opdoen van ervaring."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Michael Vijverberg & Edwin Janssen (r) - Foto: Orange Pictures

Uit en thuis?

Het is nog niet bekend waar de wedstrijden gespeeld gaan worden. Met enige regelmaat komt het namelijk voor dat vanwege de kosten zowel de heen- als de terugwedstrijd op één plek wordt gespeeld. "Ik hoop wel dat we uit en thuis gaan spelen. Dat heb ik ook aangegeven binnen de club", zegt Vijverberg. "Maar we moeten eerst maar eens horen en kijken wat mogelijk is. Financieel is daarentegen wel een voordeel om twee keer thuis te spelen. Zo'n buitenlandse trip kost natuurlijk wel heel veel geld."

Janssen sluit zich daarbij aan. "Ook bij VZV hebben we de voorkeur om uit en thuis te spelen. Spelen in de Europacup, op een onbekende plek, is altijd heel speciaal. Zeker als zo'n hal dan helemaal wordt omgebouwd en ook nog eens vol zit. Dat wil je graag meemaken."

De Europese ontmoetingen van VZV en SEW staan gepland voor de weekenden van 5/6 en 12/13 oktober.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52