Ga naar Content

Waar komen toch al die groene kikkers in de Dorpsweide in Wijk aan Zee vandaan?

Door de kletsnatte zomer verandert de Dorpsweide in Wijk aan Zee langzaam maar zeker in een kikkerparadijs. Omwonenden worden elke avond tijdens de schemering getrakteerd op een levendig kwaakconcert. 

Dorpsweide Wijk aan Zee verandert in een natuurgebied voor kikkers en salamanders - NH Nieuws

John de Jonge heeft geen idee waar de groene kikkers vandaan komen. Normaal broeden ze in sloten en dieper water, maar ineens lijken ze het uitermate naar hun zin te hebben in de poeltjes die zijn ontstaan op de Dorpsweide in Wijk aan Zee. Naast kikkers vindt John ook hele jonge salamanders in het heldere water van de vijvers. "Daar ben ik best wel blij mee", zegt hij. In de droge jaren die achter ons liggen hadden amfibieën zoals kikkers en salamanders het zwaar.

Parkeren

John de Jonge is vrijwilliger bij de Werkgroep Amfibieën Kennemerland van het IVN. Tot zijn plezier ziet hij dat de regenrecords van dit jaar ervoor zorgen dat de amfibieënstand zich in rap tempo herstelt. "We zien dat sommige soorten wel voor de tweede of derde keer broeden. Dat is heel bijzonder, dat heb ik nog nooit meegemaakt," aldus De Jonge.

De weide in het hart van Wijk aan Zee wordt in de zomer ook af en toe gebruikt als parkeerterrein voor evenementen. "Dat zou wel eens een probleem kunnen worden als het zo nat blijft," zegt Philip van Noort, die samen met Evert Hoogewerf de weide beheert. Hij woont aan de weide en had al een tijdje in de gaten dat nieuwe bewoners zich thuis voelden op zijn weide.

"'Tijdens de schemering beginnen ze te kwaken en dat houden ze soms vol tot je in bed ligt. Geen probleem hoor, het is totaal niet irritant." Hij maakt zich dan ook geen zorgen over het parkeren, maar wel over de kikkers. "Waar moeten ze heen als er droge tijden aanbreken?" Die zorg is volgens kikkerdeskundige De Jonge niet nodig. "Als het weer droger wordt, verdwijnen ze weer even plotseling als ze gekomen zijn," zegt hij.

Populatie

Hoeveel kikkers er precies zitten, is niet duidelijk. "De groene kikker maakt een enorm kabaal," zegt De Jonge. "Mensen denken dan al snel dat het om grote aantallen gaat, maar soms zijn het er maar een paar." Hij is dan ook vast van plan om op een avond terug te keren naar de weide om met een schijnwerper op zoek te gaan naar kikkers.

"Overdag zijn ze moeilijk te vinden. Als je gaat zoeken, verbergen ze zich snel; als ze je schaduw zien, denken ze dat je een reiger of een ooievaar bent," vertelt hij. 's Avonds, als het donker is, kun je de kikkers gemakkelijker spotten met een hoofdlamp. Dan zie je de ogen in het licht reflecteren en krijg je een goede indruk van de aantallen."

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]