Ga naar Content

82-jarige Castricumse voor ruim 4 duizend euro opgelicht, politie deelt camerabeeld

Een 82-jarige mevrouw uit Castricum is op 6 mei opgelicht door een zogenaamde bankmedewerker. De inmiddels bekende methode – door zich voor te doen als iemand van de bank – werd door de fraudeur ingezet. De politie deelt camerabeeld van de pinner.

Foto: NH Media

Aan de andere kant van de telefoonlijn klinkt een erg vriendelijke medewerkster van de fraudeafdeling van de ING. Althans, dat denkt het slachtoffer. Deze vrouw maakt de Castricumse wijs dat ze zojuist heeft voorkomen dat criminelen geld van haar rekening wegsluisden.

Om ervoor te zorgen dat het niet weer kan gebeuren en om haar bankpas te blokkeren, heeft ze wat gegevens van het slachtoffer nodig.

Verificatiecodes om bankkoerier langs te sturen

Drie en half uur lang heeft ze de mevrouw aan de telefoon, weet ze haar pincode te ontfutselen en ervoor te zorgen dat ze haar daglimiet verhoogt. Ook vertelt ze dat een collega van haar langs zou komen om haar betaalpassen op te halen met een specifieke code ter verificatie. Dat is allemaal schijn om haar vertrouwen te winnen.

Herkenbare beelden van pinner

En inderdaad: niet veel later verschijnt die koerier van - zogenaamd - de bank voor haar deur. Haar bankpas en creditcard worden meegenomen en met de al eerder gegeven code van de bankpas wordt gepind. "We hebben hele herkenbare beelden van de pinner", zegt een woordvoerder van politie Noord-Holland.

Tekst loopt door na video uit de TV-uitzending:

Man betrokken bij babbeltruc - NH Nieuws

Die man pint diezelfde avond diverse keren. Dat gebeurt twee keer bij een automaat aan de Geesterduin in Castricum. Later die avond pint hij ook nog bij een geldautomaat in de Dorpsstraat, eveneens in Castricum. Totale buit? 4200 euro.

Signalement

De man heeft een licht-getinte huidskleur, en wordt tussen de 18 en 22 jaar oud geschat. Hij heeft donker haar met krullen en heeft een snort en sikje. Verder is hij brildragend, zo zien we hier. En had die dag een donkerblauwe trainingsbroek, een zwarte hoody en witte sneakers aan.

Lees hier meer over bankfraudeurs:

Weet jij meer?

Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)

Online: bekijk ons themakanaal