Ga naar Content

Odulphuskerk in Wijk aan Zee ombouwen tot woningen, nu nog wachten op groen licht

De rooms-katholieke Odulphuskerk in Wijk aan Zee kan onmogelijk het hoofd boven water  houden. De inkomsten wegen niet op tegen de hoge kosten voor het onderhoud van de kerk, waardoor het niet langer levensvatbaar is. Inmiddels liggen er plannen voor woningbouw en is het wachten op akkoord.

De Odulphuskerk is een beeldbepalend gebouw midden in het centrum van de kustplaats. Dat het niet goed gaat met de kerk, is al jaren duidelijk. Het aantal kerkgangers is fors teruggelopen, waardoor de kerk in 2019 aan NH verklaarde nog amper de stookkosten te kunnen financieren. Peter Heine, voorzitter van de locatiecommissie, durfde destijds een sloop niet uit te sluiten, maar dat idee ging iedereen aan het hart, kerkganger of niet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Odulphuskerk in Wijk aan Zee - Foto: NH Media

Broeden op ideeën

Het kerkbestuur heeft de afgelopen jaren gebroed op ideeën en inmiddels liggen er plannen om het kerkgebouw intact te houden, legt Bert Jan Rozestraten uit, voorzitter van het regiobestuur.

"We hebben het idee om de kerk om te bouwen tot zes appartementen, met daarnaast nog een aantal grondgebonden woningen op het terrein tussen de begraafplaats. Daarnaast willen we beneden een ruimte creëren voor maatschappelijk gebruik. Deze ruimte kan dienen als bijeenkomstruimte voor diensten bij begrafenissen, maar ook voor andere doeleinden."

Wachten op groen licht

Voor het bestuur is het nu wachten op groen licht van de gemeente. "We hebben de plannen besproken met de monumentencommissie en wachten op het ambtelijke onderzoek. Het is te hopen dat de gemeente meebeweegt. De gemeente moet toetsen of de plannen in lijn liggen met de wet. Zo mag het dak bijvoorbeeld niet opengebroken worden en moet er binnen de het bestaande bouwvolume gebouwd worden, maar het moet ook financieel aantrekkelijk zijn voor de parochie."

Ontwikkelaar

Rozestraten durft geen uitspraken te doen over hoelang het proces nog gaat duren. "We zijn er al zo'n twee jaar mee bezig en hopen natuurlijk dat het snel gaat. Als je kijkt naar het achterstallig onderhoud, dat is niet meer te financieren, daarom willen we snel uitsluitsel."

Zodra het akkoord er is, zullen de plannen verder in werking worden gezet. "Dan wordt het plan in de markt gezet en moeten we een partij vinden die het wil ontwikkelen."

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]