Ga naar Content

Hockeyclub De Kraaien hoopt na de zomer eindelijk groen licht te krijgen voor verhuizing

Maar liefst dertien jaar al probeert hockeyclub De Kraaien te verhuizen van Wijdewormer naar Zaandijk. Milieuorganisatie Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) wist de verhuizing al die jaren via de rechter tegen te houden. Maar na de zomer neemt de Raad van State een definitief besluit of de verhuizing door mag gaan. Voorzitter Peter Wieringa hoopt op goed nieuws: "We snakken naar een verhuizing."

Blessures door het veld, oud complex: Zaanse hockeyclub kan niet wachten op verhuizing - NH Nieuws

Loop een rondje over het hockeycomplex en je ziet het al snel. Hekwerken die stuk zijn, netten die scheef hangen; hier is al een tijd geen geld meer ingestoken. Spelers klagen over pijnlijke knieën en blessures door het oude veld.  

Voorzitter Wieringa weet het allemaal. "We doen wat nodig is om het hockey te ondersteunen, maar op onderdelen kiezen we er wel voor om ons geld in de tas te houden en niet grootscheeps te investeren in het complex."

Het bestuur van de hockeyclub wil namelijk zo snel mogelijk naar het nieuw aan te leggen sportcomplex Het Fortuin in Zaandijk verhuizen, op het terrein naast het politiebureau. In augustus 2021 werden daar al fiks wat bomen voor gekapt, tot groot verdriet van natuurliefhebbers.

NH was er die dag bij en sprak met verdrietige omstanders. Tekst loopt door onder de video. 

De eerste bomen aan de Fortuinweg moeten er aan geloven - NH Nieuws

Milieuorganisatie KMZ gaat tot het gaatje om de komst van De Kraaien tegen te houden. Inmiddels ligt de zaak bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land. Volgens Jurgen Dolstra van de milieuvereniging heeft de verhuizing onaanvaardbare gevolgen voor de omliggende natuur, onder andere voor zeldzame meervleermuizen die daar leven.  

"De meervleermuis is een dier dat heel specifiek in dit terrein voorkomt", zei hij vorig jaar. "Verder bijna nergens. We hebben met z’n allen bepaald dat het belangrijk is dat deze soort op deze plek in stand gehouden wordt. Als we dan elke keer bij dit soort gelegenheden zeggen: 'we vinden het toch niet belangrijk', dan halen we onze doelstelling niet. En dan gaan we wederom een bepaalde beschermde soort vernietigen."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Voorzitter Peter Wieringa volgt de zaak op de voet, maar wel vanaf de zijlijn. Zaanstad is verantwoordelijk voor de aanleg van het sportcomplex, KMZ neemt het dus tegen de gemeente op en niet zijn hockeyclub. "Maar toch is er op dagelijkse basis een aantal mensen van ons met de verhuizing bezig. Want wij moeten het clubhuis realiseren. Ik denk er heel vaak aan."

'Transitiefase'

Eigenlijk staat de club stil, maar dat vindt voorzitter Wieringa wat te negatief klinken. "We zitten in een transitiefase, zo wil ik het zien. Maar het is zonder meer waar dat we als club snakken naar een verhuizing."

Na de zomervakantie ligt er een uitspraak. Als die positief uitpakt voor de gemeente en De Kraaien kan er eindelijk begonnen worden met de aanleg. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de 'hoopvolle planning' is dat het complex in april of mei van volgend jaar kan worden opgeleverd. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]