Ga naar Content

Zaanstad voert glazenwassersvergunning in om misstanden tegen te gaan

Bloemen en een praatje van de burgemeester, vanmiddag bij de uitreiking van de eerste glazenwassersvergunning van Nederland. Zaanstad is de eerste gemeente die zo'n vergunning invoert, maar burgemeester Hamming hoopt dat er snel een landelijke vergunningsplicht komt. "De mensenhandel en uitbuiting moeten worden aangepakt."

Glazenwassersvergunning in gemeente Zaanstad - NH Nieuws

Glazenwasser Kevin van der Bend pikt ze er zo uit, de concurrerende bedrijven die niet in de haak zijn. Ze zijn opvallend onopvallend. "De goede bedrijven hebben reclame op de busjes." Als een busje niet bedrukt is, is daar vaak een reden voor, zegt hij.

Burgemeester Jan Hamming vermoedt dat de malafide bedrijven op deze manier onder de radar van de autoriteiten willen blijven. Want volgens de gemeente Zaanstad zijn de misstanden in de glazenwassersbranche niet mals. "Er is sprake van uitbuiting, mensenhandel, witwassen en maffiapraktijken."

Vergunningstelsel

Daarom voert Hamming nu het vergunningstelsel in. Zijn hoop is zo de rotte appels in de branche het gras voor de voeten weg te maaien. Dat zijn er volgens Hamming flink wat: in zijn gemeente staan in totaal 1.100 glazenwassersbedrijven geregistreerd bij de KvK, waarvan 700 in Zaandam-Oost.

De eerste vergunning werd woensdag uitgereikt aan schoonmaakbedrijf Van der Bend. Kevins grootvader Lex richtte de zaak in 1999 op. Inmiddels zwaait vader Raymond de scepter en Kevin zelf trad vijf jaar geleden in dienst van de zaak.

Foto: NH Media

"Klanten vinden dat ook leuk hè, zo'n familiebedrijf", weet Kevin. Aan de prijzen van de oneerlijke concurrenten, waar volgens hem vaak Oost-Europese bendes achter zitten, kan hij niet tippen. "Maar wij maken ook tijd voor een praatje. Ik vind het zelf ook leuk om een kopje koffie aan te bieden als de loodgieter langskomt."

"Landelijke aanpak nodig"

De vergunning geldt alleen in de gemeente en kan niet alle misstanden oplossen, weet Hamming. "Daarom hebben we ook de hulp nodig van Den Haag", zegt de burgemeester. "Er is een Europese wet die de lidstaten opdracht geeft om hier wetgeving op te maken. Die is er nog niet in Nederland. Het is zaak dat Den Haag zo snel mogelijk in de benen komt om mensenhandel en de uitbuiting door mensenhandel tegen te gaan."

Hamming roept klanten op alert te zijn met wie ze in zee gaan. De vergunning is een goed teken, en ook of je bij een bedrijf de factuur online kan voldoen in plaats van handje contantje. "Omdat je daarmee de kans op uitbuiting en ondermijning gering maakt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]