Ga naar Content

Nu de koeien weg zijn, wil boer Joost grasland omtoveren tot festivalterrein

Boer Joost Stroomer (41) uit Oterleek nam vorig jaar afscheid van zijn melkkoeien, maar wat te doen met dat grote, leegstaande weiland? Voor meer reuring in regio Alkmaar, maar ook om de flora en fauna van recreatiegebied Geestmerambacht te ontlasten, wil hij van 15 hectare van zijn grond een festivalterrein maken.

Joost Stroomer ziet kansen op zijn weiland - Foto: NH/Frank Veenhof

De zes gemeenten van regio Alkmaar hebben samen een nieuwe visie opgesteld rondom recreatie en toerisme. Er wordt een significante toename van toeristen voorspeld. Daarin is het spreiden van bezoekers over de regio, zowel in tijd als ruimte, van groot belang.

Om de impact op drukke en kwetsbare gebieden te verminderen, moeten andere recreatie- en natuurgebieden worden verbeterd. Zo zullen toeristen en recreanten hun activiteiten meer over verschillende plekken en tijdstippen verdelen, is de gedachte. 

Maximum bereikt

Op de hittekaart waar in de regio het meest wordt gerecreëerd, kleurt Geestmerambacht vuurrood. De hoeveelheid grote evenementen heeft daar het maximum bereikt, stelde onderzoeksbureau Event Safety Institute in januari. Het huidige aantal van vier evenementen, voor vijftien- tot dertigduizend bezoekers, is wat omgeving kan en wil accepteren.

Boer Joost denkt daarvoor een oplossing te hebben, die ook helemaal aansluit op de nieuwe visie van de regio.

"Naast mijn zorgboerderij heb ik een groot stuk landbouwgrond van 30 hectare over. Van de helft van dat weiland, de achterste percelen, wil ik graag een evenemententerrein maken. Je kunt hier makkelijk een paar van de festivals naartoe verplaatsen, die nu in Geestmerambacht worden georganiseerd."

Joost weet al waar de parkeerplaatsen moeten komen - Foto: NH/Frank Veenhof

Dat zou niet alleen de druk op de natuur daar verlichten, bijvoorbeeld voor broedende weidevogels, ook verspreidt de gemeente daarmee het aantal bezoekers in de regio, zegt Joost. "We kunnen het recreatiegebied ontlasten door de kleinere festivals naar deze locatie te verplaatsen. Hier broeden ook geen weidevogels, dus een festivalterrein zou in dit landbouwgebied best kunnen aarden, denk ik."

Ook festivalorganisatoren zien wel wat in zijn voorstel, stelt de Oterleker. "Verschillende organisatoren hebben de locatie bekeken, de reacties waren erg positief. Als ze daar weg moeten, komen ze graag hierheen."

Alternatief terrein nodig

OPA-raadslid Ruud van Lier reageert enthousiast. "Er wordt actief gezocht naar een alternatief evenement- en recreatieterreinen, en er is daar ruimte."

Of de directe omgeving erop zit te wachten, weet Joost niet. "Mijn buurvrouw reageerde razend enthousiast, maar ik heb dat verder nog niet echt gepolst. Het is een erg rustige omgeving, met weinig huizen, waar voor de jeugd ook weinig te doen is. Ik denk dat er wel draagvlak voor is."

Wethouder van Toerisme en Evenementenbeleid Robert te Beest laat weten dat de gemeente op dit moment bezig is met een onderzoek naar evenementenlocaties. "Afhankelijk van wat daar uitkomt, wordt verder gekeken. Daaruit zal namelijk blijken wat er nodig is."

Lees ook