Ga naar Content

De Franciscusschool verdwijnt na 104 jaar uit het dorp, en ze zijn niet de enige

Ieder jaar is het voor veel basisscholen spannend: bestaan we volgend jaar nog? Door het nijpende lerarentekort en groeiende onderwijskoepels worden kleinere scholen steeds kleiner. Vooral in Haarlemmermeer en Amsterdam vallen ieder jaar een aantal scholen om. Ook voor de Sint Franciscusschool in Haarlemmerliede viel vandaag het doek. 

Voor de laatste keer verlaten de leerlingen van groep 8 hun geliefde basisschool - NH Nieuws

Ze maakten er, ondanks alles, een feestje van op het schoolplein van de Sint Franciscusschool in het dorpje Haarlemmerliede. De leerlingen van groep 8 verlieten vandaag per trampoline de school, en vanavond is er een groot afsluitend feest voor (oud-)leerlingen, ouders en personeel.

Maar dat kan toch het verdriet niet verhullen, vertelt oud-leerling Frans Oliehoek: "In 1963 liep ik hier zelf voor het eerst binnen, en nu moeten mijn twee kleinzoons op zoek naar een nieuwe school. De school en het dorp zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, dat maakt dit zo jammer."

"Ik weet niet anders dan dat de school hier bestaat"

Oud-leerlinge en buurvrouw Susan Rutte

Ook voor Susan Rutte valt het afscheid zwaar: "Ik ging hier zelf naar school, mijn kind nu ook, ik woon hier tegenover. Ik weet niet anders dan dat de school hier bestaat."

Locatieleider Daisy Wijers legt uit dat een veelvoud aan problemen de 104 jaar oude school de das om doen: "Te weinig leraren, leerlingen uit de omgeving die toch voor andere scholen kiezen en een oud schoolgebouw dat veel kost om te onderhouden. Het was uiteindelijk niet meer te houden."

De Franciscusschool is verre van de enige basisschool die in de problemen komt. De aanblijvende problemen in het onderwijs zorgen voor druk bij elke school, en het zijn vaak de kleinere scholen die die druk minder goed op kunnen vangen.

Veel omgevallen scholen in A'dam en H'meer

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat het aantal basisscholen dat jaarlijks verdwijnt de afgelopen jaren stabiel ligt in Noord-Holland, zo rond de tien. Een flink deel daarvan verdwijnt niet volledig, maar fuseert bijvoorbeeld met andere scholen(gemeenschappen).

Opvallend zijn wel de plekken waar die scholen wegvallen. De gemeentes Haarlemmermeer en Amsterdam steken, in ieder geval sinds de coronapandemie, boven de rest van de provincie uit. Zowel door opheffingen als door fusies zien zij ieder jaar scholen verdwijnen.

In Amsterdam zijn sinds 2020 acht scholen opgeheven, en even zoveel zijn er gefuseerd. In de gemeente Haarlemmermeer staat de teller in dezelfde periode op drie opheffingen en zes fusies. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om scholen die in de dorpskernen om Hoofddorp heen liggen, zoals Badhoevedorp, Rijsenhout, Lisserbroek en Vijfhuizen.

Het schoolpersoneel prijst zich gelukkig dat zowel zijzelf als alle leerlingen al een plek hebben gevonden voor komend schooljaar, maar hun geliefde school achterlaten doet wel pijn. Zo ook voor Trude Stuart, die al sinds 1997 voor de klas staat in Haarlemmerliede: "Je vergroeit toch wel met zo'n plek, en het heeft ook iets unieks. In zo'n kleine dorpsschool kan je veel makkelijker dingen organiseren, en het contact is vaak heel direct. Dat ga ik ontzettend missen."

Het historische schoolgebouw is aangekocht door de gemeente, maar wat er precies mee gaat gebeuren weet ook locatieleider Wijers nog niet: "De kinderopvang mag er in ieder geval nog een jaar blijven, maar de verdere toekomst is nog ongewis."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]