Ga naar Content

Vechthonden die hondje Tim doodbeten afgemaakt: "Ze zijn vermoord"

De vier vechthonden die borderterriër Tim afgelopen februari in een parkje in Amstelveen dodelijk verwondden, zijn op bevel van het Openbaar Ministerie (OM) ingeslapen. Dat gebeurde nog voor hun baasje voor de rechter moest verschijnen. Die liet de rechtbank gisteren in een emotioneel betoog weten dat belachelijk te vinden. 

Hond Tim - Foto: Ranzijn

Bij de 49-jarige Lientur A. - die de Bullies XL fokte en trainde - lopen de emoties tijdens de zitting bij de politierechter hoog op. Hij onderbreekt de rechter, officier van justitie en zijn eigen advocaat meerdere keren en verheft zijn stem. Daarvoor geeft de rechter A. een officiële waarschuwing. 

De hondenliefhebber probeert tijdens de zitting onder woorden te brengen waarom hij zo emotioneel reageert: “Er zijn vier honden vermoord zonder enige rechtmatige aanleiding. En dat vlak voor de zitting. Ik kreeg opeens een brief waar dat in stond.” 

Zaal vol vrienden van A.

A. wordt in de rechtbank gesteund door een groep van zo'n tien vrienden, die flink van zich laten horen. Als de rechter de onderzoekswensen van A.'s advocaat afwijst, loopt een van hen de zaal uit. "Moordenaars zijn jullie", roept ze. Meer aanwezigen verlaten tijdens de zitting de zaal. Het baasje van Tim is niet aanwezig. Die vertelde eerder al aan NH 'het emotioneel niet aan te kunnen'.

Op de dag van het drama wordt Tim tijdens zijn uitlaatrondje vanuit het niets van achteren gegrepen door een van de vechthonden. De drie andere honden slaan volgens zijn baasje aan op het geweld en de kleine borderterriër eindigt als speelbal van de vier. "Hij heeft echt een doodsstrijd geleverd", vertelde zijn baasje eerder deze week aan NH. 

"Uiteindelijk heb ik gefaald als eigenaar en leraar"

Verdachte Lientur A.

Meerdere buren zien die dag hoe het drama zich voltrekt en beschrijven later hoe Tim in de bek van een van de bullies hing en letterlijk werd verscheurd. Ook agenten krijgen de dieren niet onder controle en besluiten één hond te taseren. 

A. zegt het ‘verschrikkelijk te vinden wat er gebeurd is.’ “Ik heb mijn best gedaan om Tim te beschermen en ben zelfs op hem gaan liggen, maar het is me niet gelukt.  Het verlies van ieder dierenleven is erg voor mij.” De getuigen en Tims baasje bevestigen dat hij het hondje met man en macht probeerde te beschermen. "Uiteindelijk heb ik gefaald als eigenaar en leraar", voegt hij nog aan zijn verklaring toe.

'Niet gevaarlijk, maar schattig'

Toch stroken een aantal zaken volgens hem niet met het verhaal dat de getuigen tegen de politie hebben verteld. Volgens A. was het Tim die begon met bijten en deden niet alle vier de honden mee aan het gevecht. "De honden waren niet gevaarlijk", vertelt hij, "het waren servicehonden."

Een van hen omschrijft A. zelfs als 'schattiger dan schattig.' Hij vindt het dan ook onverteerbaar dat de bullies dood zijn. Zelf had hij graag gezien dat ze naar een plek gingen waar ze heropgevoed konden worden. 

Volgens zijn advocaat was afgelopen 13 februari sprake van een noodlottig ongeval. Zijn cliënt zou een professional zijn op het gebied van deze honden, maar 'je hebt nou eenmaal te maken met dieren en die zijn soms onvoorspelbaar.' A. zou niks te verwijten zijn, omdat van zijn honden nooit is vastgesteld dat ze gevaarlijk zijn en hij hen dus gewoon zonder riem en muilkorf in het losloopgebied mocht uitlaten.

"Het is de verdachte niet gelukt om de honden onschadelijk te houden"

Officier van justitie

De officier van justitie vindt de honden wel degelijk gevaarlijk en volgt daarbij de bevindingen van experts van de Universiteit van Utrecht. Die schatten het risico dat de honden opnieuw een andere hond of kind zullen bijten hoog in. 

"De honden vertonen gedrag dat niet van de ene op de andere dag is ontstaan. Alle vier de honden hebben bijgedragen aan die aanval. Dat verklaren drie vrouwen die aanwezig zijn. Het is de verdachte niet gelukt om de honden onschadelijk te houden. Dat blijkt uit beelden van een buurvrouw", zegt de officier onder protest van aanwezigen in de zaal. 

A. zou ook nalatig zijn geweest in de zorg van zijn honden. Een dierenarts stelde na de aanval op Tim vast dat één hond met een oorontsteking rondliep en te dik was. In A's woning zouden uitwerpselen liggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Eén van de vier vechthonden die het hondje heeft doodgebeten - Foto: Inter Visual Studio / Davey Baas

De officier eist dan ook dat A. de rest van zijn leven geen honden meer mag houden. Daarnaast wil hij dat de rechter hem 150 uur werkstraf en 2 maanden gevangenisstraf oplegt. Voor een ander incident waarbij A. een politieagent zou hebben beledigd eist de officier een boete van 300 euro.

De rechter gaat niet helemaal in die eis mee. Zij vindt dat de man al flink is gestraft, omdat zijn honden alle vier niet meer leven. Daarnaast heeft hij tijdens de zitting met bonnetjes van de dierenarts kunnen aantonen dat hij zijn honden geen medische zorg onthield. 

Werkstraf en houdverbod

A. hoeft van haar dan ook niet de gevangenis in. Wel moet hij de boete betalen en legt ze hem honderd uur werkstraf op. Een houdverbod voor de rest van zijn leven vindt ze te zwaar, daar maakt ze drie jaar van. De verdachte moet Tims baasje ook een schadevergoeding betalen. Tijdens de zitting gaf hij al aan dat zonder protest te zullen doen. 

Maar met de opgelegde straf zijn de verdachte en zijn aanhang het totaal niet eens. "Wat een achterlijke schijnvertoning!", roept iemand nog voor de rechter haar verhaal helemaal heeft kunnen doen. A. gaat dan ook in hoger beroep.

Tims baasje vertelde eerder al aan NH dat de strafmaat haar eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Ze hoopte vooral dat de rechter A. wakker zou schudden, zodat hij het gevaar van de honden zou inzien. De vrouw was bang dat hij meteen weer nieuwe honden zou nemen. Als in hoger beroep niet anders wordt besloten, wordt hem dat de komende drie jaar dus verboden. 

Vechthonden zijn honden met brede kaken en een gespierd lijf. Het worden ook wel hoog-risico honden genoemd, omdat ze een ingefokte agressie en achtergrond van aanvallen en doden hebben. Oorspronkelijk werden de honden dan ook daadwerkelijk gebruikt in gevechten. Vroeger was er in Nederland een verbod op vechthonden, maar dat is elf jaar geleden afgeschaft. Het Verenigd Koninkrijk heeft de XL Bully begin dit jaar verboden.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]