Ga naar Content

Verwaarloosde kat uit woning vol uitwerpselen en afval gehaald

De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) heeft maandag een kat uit een ernstig vervuilde woning in Dijk en Waard gehaald. Het beestje zit onder de vlooien en de woning ligt vol met uitwerpselen. De kat is door de LID en de politie in beslag genomen. "Naar omstandigheden gaat het goed."

De vloer van de keuken lag vol met uitwerpselen - Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn

De inspecteur die maandag langsging bij het appartement had al snel door dat er iets niet in orde was. Toen hij aanbelde, dook de kat al krabbend en likkend bij de deur op. "Daaruit maakte de inspecteur op dat er iets goed mis was in de woning", zegt woordvoerder Jelko de Ruijter van de inspectiedienst.

Er werd niet opengedaan, dus kreeg de inspecteur na overleg met de politie een machtiging om naar binnen te gaan. "Het was bepaald niet best wat ze daar aantroffen." Op beelden is te zien dat de woning vol ligt met troep: kleding, afval, etensresten, lege bierblikjes en uitwerpselen van de kat.

"We maken het helaas regelmatig mee. De afgelopen 2,5 jaar treffen we elke 2 of 3 weken wel zo'n situatie aan. Alleen gaat het dan vaak om veel meer honden of katten. Dit was er maar eentje. Dat scheelde voor de ammoniaklucht. Maar deze woning was wel heel zwaar vervuild", aldus de woordvoerder. Na overleg werd besloten om het dier in beslag te nemen. 

Opvangplek op geheime locatie

Met de kat gaat het naar omstandigheden goed, zegt De Ruijter. Het dier is overgebracht naar een opvanglocatie van de Rijksoverheid op een geheime locatie. "Het komt namelijk wel eens voor dat een beklaagde (in dit geval de bewoner, red.) het dier terug wil en dan naar zo'n locatie komt. De kat krijgt op de opvanglocatie alle aandacht en zorg die het nodig heeft."

Tekst loopt door onder de afbeelding

De bewuste kat - Foto: Still uit video van Inspectiedienst

Hij verwacht niet dat het al te lang gaat duren voordat de kat weer helemaal de oude is. "Hij is wat vermagerd en hij heeft veel last van de vlooien. Door al het krabben en likken heeft hij wat kale plekken. Maar zo'n vlooienplaag duurt niet lang. Er is geen aanleiding om te denken dat de kat in levensgevaar is."

Tegen de bewoner, met wie sinds gisteren contact is, is een proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie buigt zich nu over een passende straf. Het is nog niet bekend wat er met de kat gaat gebeuren. 

Derk Burger, woordvoerder van de politie, laat weten dat de politie bij dit soort zaken ook kijkt naar hoe het met de bewoner gaat. "Als wij acuut zorg hebben om bepaald persoon, dan hebben we sowieso de taak om daarnaar te handelen. Wat we hierin hebben gedaan, weet ik niet. De situatie van deze persoon is mij onbekend. Maar we kijken verder dan alleen de kat."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.