Ga naar Content

Tongbreker: Hódmezövásárhely-fontein krijgt nieuwe naam en Hoofddorpers mogen meedenken

Inwoners van Hoofddorp worden na de zomer uitgenodigd om mee te denken over een nieuwe naam voor de Hódmezövásárhely-fontein op het Beursplein. Niet per se omdat de naam voor velen onuitspreekbaar is, maar vooral omdat de stedenband tussen Haarlemmermeer en de Hongaarse plaats Hódmezövásárhely al tien jaar verleden tijd is.

Foto: NH Media

"Daardoor is de naam niet meer voldoende herkenbaar", schrijft het Haarlemmermeerse college in antwoorden op vragen van Forza! Haarlemmermeer. "Na het zomerreces gaan we de straatnamencomissie vragen een voorstel te doen voor een nieuwe naam. Inwoners worden hierbij betrokken." 

Forza! heeft het dus voor elkaar gekregen dat de fontein - die door veel Hoofddorpers al de Beursplein-fontein wordt genoemd - wordt omgedoopt. Toch zou de partij graag zien dat de fontein volledig wordt verwijderd, omdat die het volgens Forza! vaker niet dan wel doet, geregeld moet worden gerepareerd en daarmee een flinke kostenpost vormt.  

Afgelopen anderhalf jaar drie keer kapot geweest

In 2023 en 2024 is de fontein in totaal drie keer kapot geweest en heeft in die periode geen water gespoten, schrijft het college in de antwoorden. De lange periode waarin de fontein buiten werking was gesteld eerder dit jaar, had te maken met de lange levertijd van een pomp. Het college voegt eraan toe dat de fontein 'beeldbepalend is en het aantal storingen niet zodanig is dat de fontein moet worden verwijderd'. 

Behalve de nodige reparaties vormt ook kattenkwaad een kostenpost, schrijft Forza!.  Grappenmakers hebben de afgelopen jaren meerdere keren zeepsop in de fontein gegooid, waardoor het meer op een schuimbad leek dan op een fontein. 

Lees verder onder de video uit 2017.

Hódmezövásárhely-fontein volgegooid met schuim -

De fontein dankt zijn huidige naam dus aan de vriendschapsband met de Hongaarse stad Hódmezövásárhely. Het idee voor een band met een gemeente in Oost-Europa dateert al uit 1984, middenin de Koude Oorlog.

Om de spanningen en het wederzijdse wantrouwen tussen Oost en West te verminderen en 'de bewapeningswedloop af te remmen' stelt het Vredesplatform Haarlemmermeer een vriendschapsband met een gemeente achter het IJzeren Gordijn voor. 

In 1989 is het zover: Haarlemmermeer gaat een vriendschapsband aan met Hódmezövásárhely. Die stad in het zuiden van Hongarije telt zo'n 50.000 inwoners en staat vooral bekend om zijn pottenbakindustrie.

Vriendschapsband in stroomversnelling

Lange tijd richt de vriendschapsband met de zusterstad zich voornamelijk op de bevordering van contact en kennisoverdracht. Vanaf 2008 komt dankzij burgemeesters Lázár en Weterings ook de uitwisseling in een stroomversnelling terecht. 

Zo komen Hongaarse studenten naar Nederland voor een stage, treedt een Hongaarse band op tijdens MeerJazz en doen er Hongaarse atleten mee aan de Haarlemmermeer Run. Andersom gaat de Haarlemmerse Rotary op bezoek bij de Rotary in Hódmezövásárhely en vinden afgedankte schoolborden van het Kaj Munk hun weg naar de Hongaarse zusterstad.  

Politieke klimaat in Hongarije

De vriendschap tussen de twee gemeenten is in die periode zo sterk dat Haarlemmermeer in 2010 besluit de spiksplinternieuwe fontein op het Beursplein naar de zusterstad te vernoemen. Toch wordt de band al vrij snel daarna beëindigd, nadat Forza! de band met de zusterstad vanwege het politieke klimaat in Hongarije ter discussie had gesteld

Omdat er in het Hongarije van Viktor Orbán - sinds 2010 tot vandaag de dag president - stelselmatig bevolkingsgroepen worden gediscrimineerd, is een vriendschapsband ongepast, vond ook de toenmalige raad. En dus maakte het college in 2014 een eind aan de vriendschapsband. Haarlemmermeer heeft sindsdien alleen nog een vriendschapsband met de Cebu op de Fillipijnen. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]