Ga naar Content

Brain stapte 'opeens' uit het leven, nu willen zijn nabestaanden taboe op zelfdoding doorbreken

Zelfdoding is de nummer één doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Veel jongeren vechten een stille strijd die vaak onopgemerkt blijft door hun omgeving. In Hoorn wordt met de actie #Stillestrijd geprobeerd het taboe rond zelfdoding onder jongeren te doorbreken. Die hulp kwam voor de Hoornse Brain helaas te laat. 

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Layla, John en Jacqueline verloren 'hun' Brain door zelfdoding - NH Nieuws

Elke maand overlijden er gemiddeld 24 jongeren in Nederland door zelfdoding. Hoorn besteedt deze weken extra aandacht aan dit probleem. In het Noorderplantsoen, tegenover het station, staat een opvallend kunstproject. De actie heeft als doel het taboe rondom praten over zelfdoding te doorbreken. Er worden bloemen gelegd en er liggen foto's van veelal jonge personen, die er niet meer zijn.

Gisteravond was er rondom het kunstwerk een avond vol muziek en kon er openlijk over mentale gezondheid en suïcidepreventie worden gepraat. Drie van de aanwezigen waren John en Jacqueline Kruijt uit Hoorn en Layla Merkus uit Zwaagdijk. Hun leven kwam anderhalf jaar geleden in één klap stil te staan, toen hun 30-jarige zoon en partner Brain 'uit het niets' uit het leven stapte. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jacqueline, Layla en John bij het monument - Foto: NH Media / Michiel Baas

De nabestaanden werden compleet overrompeld door de daad van hun Brain. Moeder Jacqueline: "Zowel wij, Layla als partner en zijn twee beste vrienden hebben nooit zien aankomen dat het donker in zijn hoofd was en dat hij geen uitweg meer zag. Twee dagen ervoor hebben we nog gezellig koffie gedronken." 

'Moet toch bespreekbaar worden?'

Layla vult aan: "Aan de ene kant voelt het alsof je gefaald hebt en dat doet ontzettend veel pijn. Het moet toch bespreekbaar worden en het moet toch gemakkelijker worden om hulp te zoeken, als je met zulke gedachten rondloopt? Ik hoop dan ook dat deze actie de mensen bereikt die het nodig hebben. Voorbeelden zoals Brain, die het niet meer zag zitten, daarvan zijn nog veel meer. Al wordt er door deze actie maar één iemand geholpen, dat is het het al waard om ons verhaal te doen."

Het beeld reist door heel Nederland en stond eerder onder meer in Amsterdam en Zaandam. Ook toen bezochten Jacqueline en haar man John het beeld. "Het voelt hetzelfde als dat je in een kerk een kaarsje aansteekt. Je voelt toch de drang om naar deze plek te komen. Dat kijk in naar de foto's van al die jonge mensen en dan denk ik: 'hoe kan dit?' Het is heel heftig."

De bijeenkomst in het Noorderplantsoen - Foto: Aangeleverd

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]