Ga naar Content

Basisschool helpt minima: 313 kinderen krijgen voedselpakketten mee voor zomervakantie

Kinderen, families en zelfs de brandweer: om te zorgen dat geen enkel kind van basisschool de Kameleon in Zwanenburg deze zomervakantie hongerlijdt, hebben zo'n veertig inwoners de handen ineengeslagen om tassen met maar liefst 21 kilo aan houdbare producten mee te geven aan alle scholieren. "Dit is een steuntje in de rug."

De vrijwilligers vullen de tassen - Foto: Communityschool de Kameleon

De basisschool maakt sinds dit schooljaar gebruik van subsidie voor schoolmaaltijden. Drie keer per week krijgen de kinderen een warme maaltijd, en iedere schooldag krijgen ze fruit en zuivel. "Niet alle kinderen namen altijd eten mee naar school", vertelt Carlijn Janus, de adjunct-directeur. "Sommige gezinnen op onze school hebben het zwaar."

Nu de zomervakantie aanbreekt, moeten de kinderen het een tijdje zonder schoolmaaltijden doen. Dat geeft sommige ouders extra kopzorgen. Toen de leerkrachten zagen dat er ook budget voor de zomervakantie aangevraagd kon worden, ontstond het idee om voor ieder kind een boodschappentas met houdbare producten te vullen.

Van soepblikken tot ontbijtkoeken

Daarom was het de afgelopen dagen op het erf van de Peter en José Pijnacker erg druk. Als opa en oma van een van de kinderen op basisschool de Kameleon stelden zij hun loods beschikbaar. Op tal van plekken stonden dozen met supermarktproducten: van pindakaas tot crackers en van soepblikken tot ontbijtkoeken. Deze houdbare producten heeft de school samen met de ouders uitgekozen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De dozen met eten - Foto: Communityschool de Kameleon

Vijf middagen en avonden buffelden tientallen vrijwilligers zich in een slag in de rondte om de veertig verschillende producten over de 313 (!) tassen te verdelen: voor ieder kind één tas. De vrijwilligers pakten dit handig aan: eerst de ene klas, dan de volgende. Ze liepen elk met een ander product achter elkaar aan om deze in de tassen te stoppen, met de zwaarste artikelen onderop.

"Het was een komisch gezicht", vertelt José. "En heel gezellig: dat heen en weer geloop en gekakel. Zij zijn blij en wij zijn ook blij dat we hebben kunnen helpen."

Zeulen met de boodschappentassen

Toen diende de volgende uitdaging zich aan: de tassen - 21 kilogram per stuk - moesten naar de school worden vervoerd. De vrijwilligers tilden met moeite de tassen in hun auto's en reden naar de school. "Dat was niet te doen", vertelt Silvia Landsmeer, medewerker van de school. Daarom schoot de brandweer te hulp. Die stelde een brandweerwagen beschikbaar om een groot deel van de tassen op rolkarren te vervoeren. Eenmaal op school moesten deze tassen weer uitgeladen worden.

De medewerkers van de school hadden zich van tevoren niet gerealiseerd hoeveel organisatie nodig was om dit project goed uit te voeren, maar zijn blij dat ze het hebben gedaan. De afgelopen dagen konden de leerlingen en hun ouders de tassen ophalen. "Ze zijn heel enthousiast en blij met wat ze krijgen."

Tekst gaat verder onder de foto.

De gevulde tassen in het klaslokaal - Foto: Communityschool de Kameleon

Sommige ouders hebben producten die zij niet hoeven achtergelaten op school, zodat deze uitgedeeld kunnen worden aan mensen die ze wel goed kunnen gebruiken. Deze etenswaren worden vandaag op twee grote tafels gezet. Ouders die deze etenswaren goed kunnen gebruiken, mogen de producten mee naar huis nemen. Alles wat overblijft, gaat naar de Voedselbank. 

"Dit is een steuntje in de rug", vertelt Wendy Veldhuizen, de directeur van de school. "Het past ook heel erg bij de gedachte van onze school." De Kameleon is niet zomaar een basisschool, maar ook community-school. "We leren kunnen dat het belangrijk is om voor jezelf en voor een ander te zorgen. Dit soort initiatieven helpen om dat aan kinderen mee te geven."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]