Ga naar Content
Een buitentennisbaan is omsloten door een hekwerk. Langs het hek groeien gele bloemen en groene planten. Op de achtergrond zijn meerdere banken en een kleine dakconstructie zichtbaar. In de verte zijn enkele gebouwen te zien.
Haarlem

Voorstel bouwplannen: 1250 woningen in Haarlems Reinaldapark

18 juli 2024, 18.43 uur · Aangepast 22 juli 2024, 19.06 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Het is de knuppel in het hoenderhok gooien, zo lijkt het. De PvdA Haarlem lanceert een plan om een deel van het Reinaldapark op te offeren voor 1250 woningen. Er zitten haken en ogen aan het idee, erkent de bedenker Maarten Wiedemeijer. "Maar ik geef het 75 procent kans dat over 10 jaar hier woningen staan."

Op het bankje midden in het Reinaldapark in Haarlem-Oost zit een fietser even uit te rusten. Er rennen een paar joggers door het immense park. Aan de rand, tegen de Schipholweg aan, liggen voetbalvelden en tennis- en padelbanen. Op het terras van het pannenkoekenhuis is veel reuring van ouders met kinderen. In het plan dat de PvdA vanavond lanceert, zouden hier appartementencomplexen moeten verrijzen. 

Het plan wordt pas in oktober besproken in de gemeenteraad. NH legt alvast vijf vragen voor aan raadslid Maarten Wiedemeijer: over het verdwijnen van groen en sportvelden, bebouwing op een oude vuilnisbelt, een verslaafdenopvang in de buurt en over de eeuwige auto-discussie. 

Tekst gaat door na de foto. 

Maarten Wiedemeijer van de PvdA Haarlem - Foto: NH Media / Geja Sikma

Hoe krijg je draagvlak om groen op te offeren? 

"Dat ligt gevoelig, maar het is onvermijdelijk dat er groen verdwijnt. Er komt tussen de woontorens door veel ruimte voor groen. Maar we hebben nieuwe locaties nodig. Ook omdat de bouw na 2027 gaat stagneren, door regelgeving over stikstof en stijgende bouwkosten."

"In Haarlem hebben we een wachttijd van zo'n acht jaar voor een woning. In het Reinaldapark kunnen we als gemeente onafhankelijk van projectontwikkelaars zelf plannen realiseren. Het moeten woningen worden voor de buurt. Hier leeft vaak het idee dat nieuwbouw 'niet voor hen' is. Buurtgenoten die kleiner willen gaan wonen of jongeren die uit huis willen, moeten voorrang krijgen."

Tekst gaat door na de foto. 

Pannenkoekenhuis in het plangebied in het Reinaldapark - Foto: NH Media / Geja Sikma

Waar moeten buurtbewoners dan sporten en recreëren? 

"Ik denk dat een park beter tot zijn recht komt als eromheen meer woningen staan. Hier is alleen aan de noordkant direct toegang. Aan de andere kanten liggen grote wegen als een soort muur om het park."

"Het ledenaantal van voetbalclubs, zoals HYS, loopt terug. Die zou je kunnen samenvoegen met een andere club. We moeten wel ruimte voor sport houden, maar misschien is er een verschuiving nodig naar de populairdere sporten. Dat kan misschien op de begane grond van de nieuwe appartementen."

"We vinden wel dat het Pannenkoeken Paradijs moet blijven. Hier komen mensen uit de buurt 's winters schaatsen op hun ijsbaan, hier kijken de wijkbewoners samen voetbal van het Nederlands elftal. Er zijn veel activiteiten waar de buurt wat aan heeft. Ik weet niet of het exact op deze locatie kan, maar wel hier in het Reinaldapark."

Tekst gaat door na de foto. 

Kruising Schipholweg/Prins Bernhardlaan, met links het plangebied - Foto: NH Media / Geja Sikma

Komen er dan niet nog meer auto's in de autoluwe stad? 

"Aan de overkant van de Schipholweg, in de Boerhaavewijk, is al betaald parkeren ingevoerd bij de bouw van de nieuwe woonwijk daar. Dat zal hier ook moeten, om het autogebruik zoveel mogelijk te beperken."

"Maar we zitten hier perfect tussen het treinstation Haarlem-Spaarnwoude en de nieuwe te bouwen OV-hub aan het Spaarne in. Dus het wordt ook aantrekkelijk om in deze wijk te wonen, zonder de auto te gebruiken."

Tekst gaat door na de foto.

Parkeerterrein Reinaldapark, dat bekend staat als locatie voor dealers - Foto: NH Media / Geja Sikma

Is wonen in de buurt van een verslaafdenopvang wel slim? 

"De locatie voor de nieuwe verslaafdenopvang Domus+ aan de Nieuweweg naast het Reinaldpark blijft op genoeg afstand. Net zoveel afstand als dat er nu is naar de bestaande wijk in Haarlem-Oost."

"Bovendien, als we hier gaan bouwen heb je ook niet meer dat duistere paadje bij de parkeerplekken waar nu vaak gedeald wordt. Hoe meer mensen hier wonen, hoe meer mensen recreëren in het park. Dan is er meer sociale controle." 

"We willen echt dat dit plan in een co-creatie met de buurt ontwikkelt wordt. Als we buurtgenoten inloten in een wijkburgerberaad, dan hebben we mensen die vanaf begin af aan mee bepalen wat er nodig is."

Tekst gaat door na de foto. 

Woonwijken aan de noord- en westkant van het Reinaldapark - Foto: NH Media / Geja Sikma

Is het wel waard om een oude vuilnisbelt te saneren? 

"Het saneren van de bodem kan weleens flink in de papieren gaan lopen. Dit was vroeger inderdaad een vuilstortplaats. Maar op andere bouwlocaties in de stad waren ook uitdagingen, zoals in Oostpoort waar miljoenen gestoken moeten worden in het oplossen van de wirwar aan wegen en het spoor daar."

"Ik steek mijn nek uit. Er zullen best wel momenten zijn dat de stekker eruit getrokken kan worden, als bijvoorbeeld die kosten voor het schoonmaken van de grond te hoog blijken. Maar ik geloof er echt wel in."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]