Ga naar Content

Bedrijf 'tekortgeschoten' bij fataal ongeluk op bouwplaats Amstelveen: torenhoge boete

Het bedrijf waarvoor de bouwvakker werkte die in juni vorig jaar om het leven kwam bij een ongeluk op een bouwplaats in Amstelveen, krijgt een boete van 65.000 euro. Het bedrijf is nalatig geweest en heeft onvoldoende gedaan om de veiligheid op de werkplaats te garanderen, oordeelt het OM. 

Bouwvakker omgekomen op bouwplaats The Mayor in Amstelveen - Foto: Davey Photography

Het 63-jarige slachtoffer uit de Gelderse plaats Heerde was op 20 juni vorig jaar bezig met werkzaamheden voor wooncomplex The Mayor aan de Burgemeester Rijnderslaan toen het misging. Dat gebeurde nadat een collega van hem een ladder tegen een bok met daarop twee rechtopstaande grote, houten prefab-elementen had geplaatst.

De prefab-elementen moesten omhoog worden gehesen, maar toen de collega op de ladder klom om de hijsinstallatie te verlengen, kantelde de bok. Die viel samen met de prefab-elementen op de man, die op dat moment achter de bok liep. Hij raakte bekneld, werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed later die dag. 

De foto hieronder - genomen op een andere bouwplaats - geeft een indruk van de omvang van de houten prefab-elementen die voor The Mayor zijn gebruikt. Lees verder onder de foto.

Houten prefab-elementen liggen klaar voor plaatsing (foto ter illustratie, niet de bouwplaats van The Mayor) - Foto: ANP/Bomboto

Het OM verwijt het bedrijf dat het de instructies van de leverancier van de prefab-elementen niet heeft opgevolgd. Bovendien was er onvoldoende gedaan om de bok met daarop de elementen stabiel te houden.

Omdat er op een andere bouwplaats al eerder van elementen van een bok waren gevallen, moet het bedrijf geweten hebben dat het stabiliseren van de elementen van groot belang is, oordeelt het OM. Ook had het bedrijf de omgeving van de bok tijdens hijswerkzaamheden moeten afzetten, zodat het slachtoffer daar niet had kunnen lopen. 

"Het bedrijf is tekortgeschoten in het zorgen voor een veilige werkomgeving"

Openbaar Ministerie

"In dit geval is het bedrijf tekortgeschoten in de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving", schrijft het OM. Omdat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden met de dood van een werknemer als gevolg, legt het OM een boete van 65.000 euro op. 

Het Openbaar Ministerie komt ook tegemoet aan de wens van de nabestaanden van de man. Zij willen graag dat een deel van de boete naar V.V. Heerde zou gaan, de voetbalvereniging waar de omgekomen man bestuurslid was. Die club krijgt binnenkort 7.500 euro bijgeschreven op de rekening. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op de boete die de werkgever van het slachtoffer moet betalen. 

Lees door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In juli werden de eerste woningen in wooncomplex The Mayor verhuurd, het volledige complex werd in november opgeleverd.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]