Ga naar Content

Zo neem je vandaag veilig een duik in de zee

Een verraderlijke stroming die je overrompelt, onverwacht koud zeewater dat ineens kramp veroorzaakt of een oostelijke wind die je al dobberend op je luchtbed veel te ver de zee opdrijft. Oók met een ogenschijnlijk kalme zee blijft het oppassen als je het water ingaat. "Overschat je eigen zwemkunsten niet", zo drukt lifeguard Idse Termaat iedereen op het hart. "En ga nooit alleen de zee in."

Ook op windstille dagen met een kalme zee blijft het oppassen als je een duik neemt - NH Nieuws

Vanwege de kwakkelzomer is het zeewater nog opvallend fris. Dat zou kunnen leiden tot een krampaanval. "Je kan de beste zwemmer van de wereld zijn, maar ook jij kan een keer kramp krijgen", aldus Termaat. "En als je dan alleen in het water bent dan heb je toch echt een groot probleem. Als je dan samen bent, kun je in ieder geval elkaar nog helpen."

Verraderlijke stromingen

En ook bij nagenoeg windstil weer blijft het oppassen voor stromingen. "Er liggen voor de Nederlandse kust best veel muien", zo legt Termaat uit. "Dat zijn gaten tussen de zandbanken waar het water zee-opwaarts doorheen stroomt. Dat is een hele sterke stroming waar eigenlijk niemand tegenop kan zwemmen." Het advies is dan ook: laat je meevoeren, totdat de stroming minder wordt waarna je, óm de zandbank heen, alsnog terug naar het strand kan zwemmen. 

Scherp blijven dus tijdens het zwemmen in de zee, maar vergeet vooral niet te genieten, zo stelt de lifeguard. "Ga lekker samen het water in, gooi een balletje, let op elkaar, heb plezier met elkaar. En geniet van het weer!"

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.