Ga naar Content

Quinty (26) werd geopereerd aan haar knie, twee weken later raakte ze verlamd

Stel je voor: je wordt meermaals geopereerd aan je knie en twee weken na het verwijderen van het gips raak je verlamd van je navel tot je tenen. Het overkwam de 26-jarige Quinty uit Hilversum. Ze kreeg te horen dat ze FNS heeft, een functionele neurologische stoornis die getriggerd is door de narcose. We voerden met haar een gesprek over hoe haar leven sinds negen maanden volledig op zijn kop staat.

Quinty werd voor de achtste keer geopereerd aan haar knie. Nadat het gips eraf mocht, verloor ze het gevoel in haar rechterbeen. Vervolgens leidde dit tot verlamming van haar benen en blaas; haar nieren produceerden nog maar weinig urine en ze kreeg meerdere malen te maken met maagverlammingen. Uit onderzoek bleek dat Quinty FNS had, een functionele neurologische stoornis.

Dit houdt in dat er een probleem is met haar zenuwstelsel. Deze symptomen kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte (zoals ernstige griep) of na een narcose, maar soms is er geen duidelijke aanleiding.

Quinty raakte verlamd - NH Nieuws

Hoewel FNS na migraine de tweede meest voorkomende reden is voor een neurologisch onderzoek, is het lastig voor huisartsen en neurologen om de ziekte te herkennen. Er is simpelweg weinig onderzoek naar gedaan en de ziekte heeft een breed scala aan symptomen.

Bij FNS is het belangrijk dat er een goede diagnose plaatsvindt en er zo snel mogelijk een behandeling wordt uitgevoerd. "Hoe langer je niks voelt, hoe meer je gaat vergeten."

Nadat Quinty van het kastje naar de muur werd gestuurd, is ze begonnen met trainen bij Neuro Move in Amsterdam met haar trainster Anna Westerveld. Bij deze trainingen probeert ze het zenuwstelsel weer te activeren. Quinty's doel is om weer te kunnen lopen en ze zet daarbij alles op alles om dit doel te bereiken.

Tijdens de zoektocht naar een behandeling merkte Quinty dat er weinig informatie beschikbaar was over de ziekte FNS. Ze is daarom vastberaden om als ambassadeur, samen met Chloé Calis, meer helderheid te bieden aan medepatiënten en meer bekendheid over FNS in Nederland te creëren. Wil je meer weten over FNS? Ga naar de website van de FNS Stichting.