Ga naar Content

Zomervakantie: dit kun je de komende weken doen in West-Friesland

Net als in de rest van Nederland hebben de scholen in de regio noord eindelijk zomervakantie. De scholieren zijn zes weken vrij. Wat kun je in West-Friesland doen de komende periode? Naast de reguliere musea en activiteiten zijn er talloze plekken in de regio die wellicht wat onontdekt zijn. In dit overzicht stellen we er een aantal voor, waar je misschien niet zo snel aan zult denken.

Foto: WEEFF

Bij het Streekbos in Bovenkarspel kun je deze vakantie een bezoek brengen aan het klimpark. Dit Eco klimpark werd in 2015 geopend, en werd afgelopen winter nog volledig vernieuwd. Het bestaat uit meer dan vierhonderd meter aan hindernissen en obstakels. Daarbij kun je ook 'ziplijnen', van hoogtes tussen de drie en negen meter.

Naast het Streekbos vind je het langste blotenvoetenpad van de provincie Noord-Holland. Trek je schoenen en sokken uit voor de baan met hindernissen, van een wiebelbrug tot aan een stukje door het water. Mocht je een hindernis niet willen doen, dan is het ook mogelijk om er langs te lopen. Het blotevoetenpad is niet geschikt voor kinderwagens.

Wandelen of buitenspelen

In de gemeente Koggenland zijn ook meerdere wandelpaden aangelegd, die je wél met schoenen kunt belopen. Zoals een route van ruim 3,5 kilometer tussen Avenhorn en De Goorn. Zowel de start als het eindpunt zijn bij winkelcentrum De Vijverhof. In Obdam ligt een route die ongeveer even lang is. Met deze route kun je een goed beeld van het dorp krijgen. En ook kun je een wandelroute van 23 etappes langs de oude Zuiderzee lopen. Dit hoeft uiteraard niet allemaal op dezelfde dag.

Aan de Binnenkruier in Medemblik is afgelopen woensdag een nieuwe natuurspeeltuin geopend. Bij de speelplek kunnen kinderen spelen met en tussen natuurlijke materialen. Op de locatie stond vroeger een van de molens die polder De Vier Noorder Koggen drooghield. De gevonden restanten van de molen zijn verwerkt in de waterspeelplek op de Binnenkruier, en de vorm van deze plek verwijst naar de oude bouwstructuur.

Bekende plekken 'herontdekken'

Als je in West-Friesland woont, ben je gewend aan de gebouwen en architectuur in de dorpen en steden. Toch weten we niet altijd welke functies deze panden hebben gehad. Daarom kun je wellicht een tour in eigen stad doen, zoals in Enkhuizen, Hoorn en Medemblik wordt aangeboden. Zo kun je meer leren en ontdekken over wat er vroeger gebeurde in West-Friesland, en welke rol jouw woonplaats gespeeld heeft in de afgelopen eeuwen.

En om er toch bekendere trekpleisters bij te pakken: maak eens een tochtje met de fiets over de Zuiderdijk, tussen Bovenkarspel en Hoorn. Daarnaast is bij het stadsstrand in Hoorn vorige week een nieuwe zwem- en aanlegsteiger geopend. Vanaf de dertig meter lange steiger heb je een goed uitzicht over het Markermeer aan de ene kant, en de stad aan de andere kant.

Wat kun je doen bij regen of slecht weer?

De zomer in Nederland wil ondanks de warmte van vandaag en afgelopen dagen nog niet vlotten, waarbij ook buien tijdens de vakantieperiode niet zijn uitgesloten. Daarom zijn bovenstaande opties wellicht niet altijd een optie, en hebben we ook gedacht aan activiteiten en bezienswaardigheden die je overdekt of ergens binnen kunt ervaren.

Bijvoorbeeld het partycentrum Happy Days in Grootebroek. Hier kun je van alles doen. Denk aan karten of bowlen, maar ook is het mogelijk om te lasergamen of jezelf vrij te puzzelen uit een escaperoom. Mocht het nu toch zonnig zijn, dan is het ook mogelijk om te paintballen.

In Hensbroek vind je het Kinderparadijs Koggenland. Bij deze overdekte speeltuin van ruim tweeduizend vierkante meter is er genoeg te doen voor kinderen tot 12 jaar oud. Zo kunnen ze in de ballenbak, op het springkussen, of klimmen op de rekken. In de schoolvakantie is de speelplaats iedere dag vanaf 10.00 uur geopend.

Boerensurvival (in de modder?)

Mocht je toch de regen willen trotseren, of jezelf met familie of een vriendengroep uitdagen, dan kun je ook een middag boeken en spellen spelen bij een 'farmsurvival' in Spanbroek. Op een boerderij aan de Kaag besloten de eigenaren ruim vijftien jaar geleden dat ze ook groepsuitjes wilden organiseren. Bij de 'farmsurvival' speel je verschillende boerenspelletjes in drie uur tijd. Het arrangement geldt voor een groep vanaf tien personen, en is geschikt voor alle leeftijden en condities.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]