Ga naar Content

Zomers feestje, maar ook zorgen over bereikbaarheid bij doop Uithoornlijn

De gemeente Uithoorn viert vandaag in de bloedhitte dat inwoners vanaf morgenvroeg vanuit hun woonplaats met de tram naar Amsterdam kunnen. Veel Uithoornaars die een gratis proefritje kwamen maken zijn enthousiast, maar er zijn ook zorgen. 

Inwoners maken gratis proefritje met de Uithoornlijn - NH Nieuws

Tram 25 rijdt nu nog van station Amsterdam-Zuid naar het Amstelveense Westwijk, maar over een paar uur is dat verleden tijd. De tramlijn is namelijk vijf kilometer doorgetrokken en heeft nu ook drie haltes in Uithoorn

Dat werd gevierd met muziek, hapjes en drankjes bij iedere halte. Ook mochten inwoners alvast een gratis proefritje maken. "Het was best gek, want er werd heel veel geschud", vertelt de achtjarige Phaedra. "Ik ben er niet aan gewend. Met de auto is het anders." 

'Goed voor je rug'

Volgens trambestuurder Wim Boersma valt het geschud op dit traject juist wel mee. Hij hoeft in verband met het openingsfeest vandaag alleen het stuk door Uithoorn te rijden. "Het rijdt lekker", vertelt hij. "Veel rechte stukken, dus goed voor je rug. Alleen bij Uithoorn-centrum zit even een knik."

Wim en zijn collega's moesten de afgelopen tijd trainingen volgen om zich voor te bereiden op de verandering. "Het uit- en binnenrijden is bijvoorbeeld helemaal veranderd. En de veiligheid is natuurlijk het belangrijkst", legt hij uit. Ook Uithoornse scholieren kregen les over veiligheid rondom de trambaan. Hulpdiensten organiseerden een grootschalige oefening.

Op bezoek bij oma

Veel aanwezigen weten al waar ze zéker naartoe gaan met de tram. "Ik zal vooral naar station Zuid gaan. Het is heel fijn dat we nu een fijne verbinding hebben richting een treinstation", zegt Uithoornaar Bert. De 11-jarige Fabian wil zijn Amsterdamse oma bezoeken met de tram. "En dan samen iets leuks doen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Postzegel met Uithoorntram - Foto: NH Media

Als aandenken kregen Uithoornaars een postzegel met de Uithoornse tram én het treinstation dat ooit op dezelfde plek was. Initiatiefnemer Rob de Groot legt uit waar dat idee vandaan komt. "De Filatelistenvereniging (postzegelverzamelaars) Uithoorn bestaat 60 jaar. In het begin zagen we hier de trein rijden en nu 60 jaar later de tram. Dus dachten we: laten we een persoonlijke postzegel ontwerpen." De postzegels liggen over een paar maanden in de lokale winkels. 

Zorgen rondom bereikbaarheid

De komst van de nieuwe tramlijn wordt vandaag vooral gevierd, maar er zijn ook zorgen. "Over een jaar gaan ze betaald parkeren invoeren in Uithoorn, omdat allerlei mensen hun auto hier parkeren om de tram te pakken", vreest Rob.

Daarnaast maken Uithoornaars zich zorgen over het verdwijnen van de buslijnen 347, 348 en 358. Ria de Graaf - die al 55 jaar in Uithoorn woont - zegt daarover: "Er is goed vervoer nodig náár de tram toe, want voor mensen op leeftijd zoals wij is het niet te doen." 

De Uithoornlijn rijdt morgenochtend om 5.00 uur zijn eerste officiële ritje van Uithoorn Centrum naar Station Amsterdam-Zuid. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]