Ga naar Content

QR-codes moeten herinneringen aan Hilversumse MH17-slachtoffers in leven houden

De levensverhalen van de vijftien Hilversumse MH17-slachtoffers gaan door middel van borden met QR-codes bij het monument in het Dudokpark verteld worden. In overleg met de nabestaanden wil Hilversum de herinnering aan hen op deze manier levend houden. Wanneer dit project precies begint, is nog onduidelijk. Al wel staat vast dat de codes zeker vijf jaar bij de bronzen zonnebloemen komen te hangen. 

Foto: NH Media/Carlijn Kolk

"Het monument MH17 in het Dudokpark trekt veel belangstelling. Het is mooi om de betekenis van het monument ook voor iedereen inzichtelijk te maken. Het monument is prachtig, maar als de belangstellenden weten wat de exacte betekenis is, spreekt het nog meer tot de verbeelding", reageert de gemeente op de vraag van NH waarom dit project gestart is. 

Vergeetmij-niet

Volgens de gemeente heeft één van de nabestaanden het project van vergeetmij-niet.nl van Marlijn Smits onder de aandacht gebracht. Zijn idee is om nabestaanden de mogelijkheid te bieden een mooi eerbetoon te realiseren voor hun dierbaren. Samen met de nabestaanden maakt hij een bondig levensverhaal. Alle informatie koppelt hij aan een QR-code die in dit geval bij de gedenkplaats komt. Bezoekers kunnen die code scannen met hun mobiele telefoon en zo meer te weten komen over de overleden persoon.

Burgemeester Gerhard van den Top vindt het een mooi initiatief. Hij heeft toegezegd dat de gemeente medewerking gaat verlenen aan het idee van Smits. Afgelopen woensdag noemde hij het QR-codeproject ook in zijn speech bij de herdenking. Smits gaat het Hilversumse project uitvoeren. 

Foto: NH Media/ Joost Lammers

Iedere bronzen zonnebloem in het monument staat voor een Hilversums MH17-slachtoffer. In eerste instantie is het de bedoeling dat er een beknopt levensverhaal verteld wordt. Maar er is veel mogelijk, zo laat de gemeente weten. Naast tekst zouden de bezoekers ook foto's en video's kunnen zien. Wat er allemaal gedeeld gaat worden, is geheel afhankelijk van de nabestaanden. 

Betekenis monument

Belangstellenden moeten straks ook meer informatie krijgen over het monument zelf en daarbij krijgen zij eveneens meer uitleg over de betekenis van de vijftien zonnebloemen. Ontwerper Sven Lamme heeft zijn medewerking toegezegd, zo meldt de gemeente. 

"Er is geen vastgestelde datum dat de QR-codes worden uitgerold. Wij zijn in overleg met de nabestaanden. Het project is voor vijf jaar en kan telkens worden verlengd met vijf jaar", laat Hilversum verder nog weten. 

Lees ook