Ga naar Content

Gezin ontvlucht schimmelwoning: 'Soort van dakloos, maar gelukkig niet meer verkouden'

De gezondheid van Claires gezin is de afgelopen tijd flink verslechterd. Nu in hun vrijesector-huurwoning in Uithoorn extreme hoeveelheden schimmel en vocht zijn aangetroffen, vallen voor hen de puzzelstukjes op hun plek. "Het is verschrikkelijk dat mijn kinderen daar al die tijd gewoond hebben."

Het laminaat - Foto: Claire Richardson Van Vrijeberghe De Coningh

Toen in mei de muren begonnen af te bladderen, legde Claire Richardson (35) een verband met hun nieuwbouwwoning. "Ik had al wel eerder het gevoel dat er iets aan de hand was, maar ik wist niet wat." Ze was met haar 4-jarige en 2-jarige al meerdere malen bij de huisarts geweest, want ze begreep niet waarom ze non-stop verkouden waren. 

Het is goed mogelijk dat de woekerende schimmel in hun woning de oorzaak is van hun klachten. Wie in een schimmelhuis woont, kan last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid, aldus de GGD. Honden - die ook in deze woning leefden - hebben een zwakker immuunsysteem, waardoor ze nog vatbaarder zijn voor schimmelziektes. 

Gezondheid honden

Claire denkt dat niet alleen haar verkoudheidsklachten en die van haar kinderen door de schimmel werden veroorzaakt, maar dat ook haar honden erdoor zijn geveld. Toen het gezin eind 2022 klachten kreeg, ging hond Lily plotseling dood. Twee weken na Lily's dood bleek ook hond Jaimy tumoren te hebben. Na drie operaties legde ook hij het loodje.

Tekst gaat verder onder de foto's van hond Lily en hond Jaimy.

Beide honden zijn dood - Foto: Claire Richardson Van Vrijeberghe De Coningh

"Het verlies van een hond, het leven in een ongezond huis: dat doet veel met een gezin", vertelt Claire. Die stress heeft mogelijk de vorming van nierstenen bevorderd, waar ze een cocktail aan pijnstillers voor slikt en over twee dagen aan wordt geopereerd.

De huurders dienden een reparatieverzoek in bij Eigen Haard en drie weken later belde er iemand van hen aan. "We werden constant afgewimpeld omdat het een nieuwbouwwoning is", vertelt Claire. "Ze doen alsof je zelf gek bent." De dagen erna werd de deur platgelopen.

Muren en vloeren zeiknat

Wat bleek: de leidingen waren verrot, de muren en vloeren zeiknat. Dat werd veroorzaakt door een kapotte warmte-terugwin-installatie, waarbij het koelsysteem voor lange tijd aanstond en de warmtepomp zo'n honderdvijftig liter water per dag lekte, met als gevolg vocht en schimmel. "Ik was zo dankbaar en opgelucht: eindelijk wisten we waar de klachten vandaan kwamen."

Tekst gaat onder de foto's.

Eigen Haard wilde een bouwdroger laten plaatsen. Om ervoor te zorgen dat die zijn werk goed zou doen, moesten de huurders de hele vloer en alle spullen uit de woning verwijderen. Een deel van die meubels was beschimmeld. Claire en haar man huurden een verhuisbedrijf in en verbleven daarna in een vakantiepark. Bij elkaar opgeteld kostte dit het gezin zo'n 8.000 euro.

Eigen Haard bood de familie eerder deze maand een andere woning. "Dat was in oude flatwoning in een onveilige buurt in Amstelveen", vertelt Claire, die de woning afwees. Het gezin is nu afhankelijk van vrienden en kennissen die hun woning in vakantieperiodes beschikbaar stellen.

In de kou laten staan

Tot dusver willen de verzekering en woningcorporatie Eigen Haard deze kosten niet compenseren en moet het gezin huur blijven betalen. Claire en haar man hebben daarom een jurist in de arm genomen. "Omdat wij alles volgens het boekje hebben gedaan, hadden wij niet verwacht dat ze ons in de kou zouden laten staan", zegt ze.

Tekst gaat verder onder de foto.

De familie heeft de woning verlaten - Foto: Claire Richardson Van Vrijeberghe De Coningh

De verzekeraar liet weten dat het probleem al tijdens de bouw was ontstaan en dat ze daarom niet gecompenseerd zouden worden. Eigen Haard wil 23 augustus onderzoek laten doen in de woning en pas daarna de woning herstellen. "Met wat we nu weten, gaan we niet zomaar kosten vergoeden", vertelt de woordvoerder. "We willen eerst in gesprek gaan met de huurders, onderzoek doen en kijken wat redelijk is."

"Het maakt je zo ontzettend boos en verdrietig", vertelt Claire over de situatie. "Ik voel me een soort van dakloos omdat we geen andere woning hebben, maar ik ben ook opgelucht om uit die situatie te zijn. Ik heb nu twee kinderen rondlopen die niet verkouden zijn."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]