Ga naar Content

Basisschool met 42 leerlingen blijft open dankzij inwoners

De Driessenschool in Grootschermer gaat uiterlijk vanaf 1 augustus 2025 zelfstandig verder. De school met 42 leerlingen moest bijna de deuren sluiten vanwege een lerarentekort, maar door een initiatief van de dorpsraad is dit voorkomen. "Hopelijk kunnen we laten zien aan andere kleine scholen in Nederland dat je nooit moet opgeven", zegt Jan Wind van de dorpsraad in Grootschermer.

Han Baauw en Jan Wind van de Dorpsraad Grootschermer - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Scholenkoepel ISOB zag de toekomst van de W.J. Driessenschool somber in en pleitte voor een fusie met een school in Driehuizen. Maar de dorpsraad stak hier een stokje voor en nu is er een intentieverklaring getekend voor de bestuursoverdracht. "Daar zijn we erg blij mee", vertelt Jan Wind van de dorpsraad.

Basisschool zorgt voor leefbaarheid

"Wij hebben ons afgelopen jaar erg verdiept in het onderwijs", zegt Jan. "De tendens is landelijk dat kleine scholen verdwijnen. Het moet in het onderwijs groter en groter."

Maar de dorpsraad denkt dat het behoud van een basisschool in een dorp essentieel is voor de leefbaarheid. "Kinderen kunnen hier in veiligheid opgroeien en gaan hier dan bijvoorbeeld ook naar de sportclub. Als ze in een ander dorp naar school gaan is de kans ook groot dat ze daar dan bijvoorbeeld gaan voetballen. Dan heb je straks ook geen voetbalclub meer."

Tekst gaat verder onder de foto.

De school - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Nu de intentieverklaring getekend is heeft de dorpsraad een jaar de tijd om een bestuur op te richten en de school over te nemen van scholenkoepel ISOB. "Daar komt een hoop bij kijken", vertelt Jan Wind. "We nemen bijvoorbeeld de leraren over en willen ook weer beginnen met kinderopvang. Dat was helaas ook verdwenen uit Grootschermer."

Voorlopig heeft er een interim-directeur van ISOB de leiding over de school en kan de dorpsraad op zoek naar nieuwe bestuurders. "Dat moeten mensen zijn met een groot hart voor het dorp", zegt Jan. "We voelen de steun vanuit de gemeenschap en ook vanuit de politiek, dus we hebben erg veel vertrouwen in de toekomst van onze school."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]