Ga naar Content

Fotograferende vuilnisman Gerrit publiekstrekker op fototentoonstelling Wieringen

In een kerk of midden op een weiland: tijdens de Fotobiënnale Wieringen tref je overal de mooiste foto's aan op het karakteristieke, voormalige eiland Wieringen. Een topper is de Zilvercamerawinnaar Cris Toala Olivares met zijn luchtfoto's van het Waddengebied. Maar de publiekstrekker is Gerrit Ooteman, die als vuilnisman met de camera heel veel Wieringers heeft geportretteerd. "Veel mensen komen speciaal voor Gerrit. Hij is een natuurtalent, de Johan Cruijff van de fotografie", zegt organisator Kenneth Stamp. 

Kenneth Stamp bij een foto van Gerrit Ooteman - NH Nieuws

Wie een bezoekje brengt aan de Fotobiënnale Wieringen zal keer op keer verrast worden.  In eerste instantie door het mooie aanbod aan foto's op bijzondere plekken. Zo hangen de foto's van de in Ecuador geboren fotograaf Cris Toala Olivares in de Oosterlander kerk. Hij leefde en werkte de afgelopen acht jaar in het Waddengebied. In zijn spectaculaire foto's die veelal uit een vliegtuigje gemaakt zijn wijst hij ons op de schoonheid van de Nederlandse, Duitse en Deense Wadden. Cris Toala Olivares won eerder de Zilveren Camera en werkt voor Reuters en National Geographic. 

Cris Toala Olivares bij een van zijn foto's - Foto: NH Media

Tegenhanger van Toala Olivares is Gerrit Ooteman. In het dagelijks leven is Gerrit vuilnisman. De afgelopen dertig jaar neemt Gerrit op zijn ronde met de vuilniswagen zijn camera mee en maakt hij foto's van bewoners die hij onderweg aantreft. Zo portretteerde hij talloze Wieringers langs de weg. De foto's van Ooteman staan op een grasveld achter een B&B in Hippolytushoef. "Het plezier straalt van de foto's. De mensen vertrouwen Gerrit. Hij is geen bedreiging", vertelt Kenneth Stamp, organisator van de Fotobiënnale Wieringen. "En Gerrit heeft een heel goed gevoel voor compositie. Hij is een natuurtalent, een soort Johan Cruijff."

Thema van de Fotobiënnale Wieringen is Keerlingen. Het zijn de visionairs, de denkers en de creatieve geesten die een eiland inhoud en kleur geven. Slim genoeg om met veranderingen mee te bewegen als dat nodig is, maar eigenwijs genoeg om hun eigen koers te bepalen. "Honderd jaar geleden werd Wieringen met het vaste land verbonden en was het eiland af. Toen moesten de eilanders, vooral de vissers, ook bedenken hoe het verder moest. En dat is ze gelukt", vertelt Valentina Stamp. "En tegenwoordig moeten boeren en vissers ook kijken hoe ze kunnen mee veranderen met de tijd." 

Valentina bij de foto's van Rem van den Bosch - Foto: NH Media

Het draait bij de Fotobiënnale Wieringen niet alleen om de foto's. "De bezoeker kan op de fiets of te voet ook het prachtige glooiende landschap van Wieringen ervaren, een visje eten of lekker langs de Waddendijk lopen", aldus Valentina en Kenneth. "Het is hier minder druk dan op Texel en minstens zo mooi."

Fotobiënnale Wieringen 2024 op verschillende plekken op Wieringen is nog te bezoeken tot en met 4 augustus. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]