Ga naar Content

Verdachten megadrugslab Rijsenhout mogen vonnis niet thuis bij gezin afwachten

De drie Oost-Europese mannen die verdacht worden van het runnen van een megadrugslab in Rijsenhout blijven in de cel tot de verdere behandeling van hun strafzaak. Twee van de drie deden een verzoek om het proces in vrijheid bij hun gezin af te wachten, maar daar ging de rechter niet in mee. Op 7 oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de zwaar beveiligde rechtbank van Schiphol.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Twee van de drie verdachten gebruikten beiden het missen van hun gezien als reden. "Zij zijn mijn toekomst. Ik wil de misstanden uit mijn verleden rechttrekken en een nieuw leven beginnen met een schone lei", zei de 41-jarige Victor B. uit Roemenië tijdens zijn betoog gericht aan de rechter.

De rechter behandelde de verzoeken in zogenaamde 'pro forma' zittingen. Tijdens zo'n zitting wordt de stand van het onderzoek bekeken en kunnen verdachten de rechter vragen of zij hun strafzaak in vrijheid mogen afwachten. Soms gaat dat gepaard met maatregelen zoals een enkelband. De derde verdachte en zijn advocaat besloten geen gooi naar voorlopige invrijheidstelling te doen. 

Pasgeboren zoontje zien

Zijn vriendin die in Moldavië woont is daar een maand geleden bevallen van een zoontje. “Hij heeft zijn pasgeboren kind nog nooit gezien of kunnen vasthouden. Huid-op-huidcontact is voor de hechting in de beginperiode ontzettend belangrijk", benadrukte zijn advocaat. B.'s vrouw wil met het kind naar Nederland komen zodra hij vrijkomt. 

Volgens zijn advocaat is de kans dat de verdachte zal vluchten als hij wordt vrijgelaten heel klein. "Hij heeft asiel aangevraagd in Nederland, dus dat zou wel heel dom zijn. Bovendien kan hij helemaal niet weg, omdat hij zijn paspoort heeft ingeleverd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)." De man zou vanwege het risico op vervolging voor deelname aan politieke demonstraties niet terug kunnen naar Moldavië.

Tekst gaat verder onder de video met exclusieve beelden van de politie in het drugslab aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout. 

Exclusieve beelden: rondleiding door opgerold mega-drugslab Rijsenhout - NH Nieuws

Het gezin van Krystyn D. (34) woont wel in Nederland. De man wil tijd met hen door kunnen brengen voor hij zijn definitieve straf hoort en beloofde zich aan de voorwaarden te houden die hem eventueel worden opgelegd. Daarnaast zou zijn bedrijf niet meer goed draaien nu D. in de gevangenis zit. 

De officier van justitie benadrukte na het betoog van zijn advocaat dat het om hele serieuze verdenkingen gaat. "Het was een groot drugslab en meneer lijkt er een hele serieuze rol in te hebben gehad." De rechter besluit dan ook dat alle verdachten vast blijven zitten. 

DNA gevonden op maskers

De drie werden opgepakt tijdens een politie-inval in het megadrugslab op 17 februari. Brandweermensen ontdekten het lab eerst, nadat zij afgingen op een brandmelding. Ze worden verdacht van het in het bezit hebben, verwerken én de handel in grote hoeveelheden van de designerdrug 4CMC.

Tijdens voorbereidende zittingen is nog weinig bekend geworden over de bewijslast. Wel werd gisteren duidelijk dat DNA van de drie mannen op maskers in het drugslab is gevonden. De verdachten moeten zich 7 oktober om 14.30 uur verantwoorden voor de rechtbank op Schiphol. Doorgaans volgt de uitspraak twee weken later.

Explainer die NH maakte over drugslabs - NH Nieuws

Meer over dit onderwerp

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]