Ga naar Content

Taakstraf en rijontzegging voor bestuurder die beste vriend achterliet na zwaar ongeval

Een celstraf van drie maanden voorwaardelijk, 240 uur taakstraf en een rijontzegging van drie jaar - waarvan twee voorwaardelijk. Deze straf kreeg de 27-jarige G. de V. uit Nibbixwoud opgelegd door de rechtbank in Alkmaar. Hij is schuldig bevonden aan het veroorzaken van een ernstig ongeval in Midwoud, waarbij zijn toenmalige beste vriend zwaargewond raakte. Daarna sloeg hij op de vlucht, zonder zich om zijn bijrijder te bekommeren. 

Zwaargewonde bij botsing tussen auto en bestelbus in Midwoud - Foto: Inter Visual Studio

De V. was in de ochtend van 15 januari 2021 samen met zijn vriend Vincent bij een feestje geweest in Zwaag. Ondanks het ontbreken van een rijbewijs, besloot hij onder invloed van alcohol en drugs in de auto van iemand anders naar huis te rijden. Op de Tripkouw in Midwoud raakte hij betrokken bij een ernstige aanrijding met een bestelbus. Na een flinke spin kwam de auto met een harde klap tot stilstand tegen een hek.

De bestuurder uit Nibbixwoud vluchtte vervolgens, zonder naar zijn zwaargewonde vriend om te kijken. "Hebt u niet één keer naast u gekeken?", vroeg de voorzitter van de rechtbank zich twee weken geleden bij de behandeling van de zaak af. "Eigenlijk niet eens", antwoordde De V. toen. "Ik was in shock, wist niet wat ik moest doen. Ik dacht alleen maar: 'Ik moet naar huis'."

'Mijn vriendin is mantelzorger' 

De bijrijder liep hersenletsel en botbreuken op en heeft last van chronische hoofdpijn. Hij kampt daarnaast met geheugenproblemen en kan slecht prikkels verdragen. Bij de rechtszaak werd zijn verklaring voorgelezen. "Ik kan niet meer werken en mijn vriendin is mantelverzorger geworden. Ik zal nooit met mijn pasgeboren zoontje kunnen voetballen of ravotten. Niets is nog onbezorgd. Dat neem ik je nog het meest kwalijk", klonk het verwijtend. 

Na het ongeval had De V. alsnog zijn rijbewijs gehaald en was hij aan het werk als stratenmaker. Naast een voorwaardelijke gevangenisstraf legde de rechter dus een taakstraf op en mag de Nibbixwouder een jaar lang geen voertuig besturen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]