Ga naar Content

Ook rundveehouders merken gevolgen van blauwtong: "Koeien niet drachtig en melkproductie daalt"

De schapensector heeft flinke klappen gehad van het blauwtongvirus, maar ook rundveehouders hebben last van de nasleep, ziet veearts Siert-Jan Boersema. Daarnaast ziet rundveehouder Saskia Boekel uit Assendelft nog een probleem. Haar koeien worden niet drachtig. Ze heeft nu maar drie gezonde kalveren, waar dat er normaal 10 à 11 zijn.

Rode vlekken op de neus van de koe (rechts) door het virus - Foto: Amanda Algra

De uitbraak van het blauwtongvirus vorig jaar heeft rundveehouder Saskia Boekel, vierde generatie van haar boerderij, al heel wat geld gekost. Driekwart van de veestapel moest aan de pijnstillers, meerdere koeien kregen medicatie en iedere koe moest twee keer worden gevaccineerd. Maatregelen om te voorkomen dat de veestapel slinkt. 

Rode neus

De koeien van Saskia krijgen vorig jaar als een van eerste in de regio Assendelft last van verschijnselen. Eén voor een kleuren de neuzen van haar koeien rood en veearts Siet-Jan ziet het meteen: dat is blauwtong.

In eerste instantie gaan de koeien niet dood, dus haalt Saskia opgelucht adem. Van haar veestapel overleeft één koe het virus niet. Een ander moet 'weg' (geslacht), omdat deze beviel van een dood kalf. Toch lijkt het verlies van de twee te overzien, in vergelijking met grootschalige verliezen van sommige schapenhouders.  

Niet drachtig 

Maar dan ziet Saskia in het najaar een nieuw probleem: meerdere koeien worden niet drachtig. "Dieren die heel ziek zijn geweest, daarvan wordt de vruchtbaarheid aangetast", benadrukt ook de veearts. Hij ziet bij meerdere bedrijven dat koeien die last hadden van blauwtong, niet drachtig worden. En dat heeft gevolgen. Als de koeien niet kalveren, komt er ook geen melkproductie op gang. "Deze koeien geven bijna geen melk meer. Koeien moesten vroegtijdig weg, omdat ze niet drachtig werden." Sommige kalveren die worden geboren blijken last te hebben van de gevolgen van de blauwtonginfectie van de moeder en lijken minder vitaal. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Kalf geboren met blauwtong - Foto: Saskia Boekel

Momenteel heeft Saskia drie gezonde kalveren, terwijl dat er voorheen zo'n 10 à 11 zijn rond deze tijd. Ligt dat aan het blauwtongvirus? "Zeg jij het maar", zegt Saskia. "Ik weet het niet."

Niet alles is blauwtong

Dat het blauwtongvirus nu de provincie weer heeft bereikt houdt haar bezig, maar ze blijft nuchter onder de situatie. "Als je je de hele tijd zorgen gaat maken kun je beter ander werk gaan doen." Ze denkt ook dat je niet alles op het virus kan schuiven. "Misschien speelt er ook wel iets anders."

Wel werd de veehouder afgelopen voorjaar even ongerust toen haar koeien, na twee zomerse dagen buiten te hebben gestaan, weer rode neuzen kregen. Een blauwtongverschijnsel. "Maar volgens de veearts waren ze toen verbrand", lacht ze. 

Inmiddels heeft ruim 75 procent van haar vee het virus gehad. Saskia hoopt dat haar boerderij dit jaar gespaard wordt en dat ze al haar koeien snel weer drachtig worden. "We hebben dit jaar veel tegenslagen gehad. Het was een jaar om snel te vergeten."

Saskia Boekel, rundveehouder - Foto: Eigen foto

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.