Ga naar Content

Afvalpasjessysteem in de kliko? Als het aan Wijk aan Zee ligt wel

Sinds enkele jaren werkt de gemeente Beverwijk met een afvalpasjessysteem, waarmee bewoners toegang krijgen tot aangewezen afvalcontainers. Dat gaat niet zonder gemopper: veel Wijk aan Zeeërs zien het namelijk liever verdwijnen. Het dorp heeft veel tijdelijke bewoners zonder pasje, die hun afval daarom naast de container dumpen. Dat resulteert dan weer in stelende meeuwen en bergen zwerfafval.

Gemeente Beverwijk is bezig met het opstellen van een nieuw grondstoffenplan. Beverwijk scoort namelijk zwaar onder de maat wat betreft afvalscheiding; veel huisvuil belandt nog bij het restafval en die hoeveelheid moet omlaag. Nu het huidige plan herzien wordt, wil de politiek ook dat het pasjessysteem onder de loep wordt genomen.

Afvalzakken voor de deur bij Pieter - Foto: NH Media

Schaduwkanten

Het afvalpasjessysteem heeft enkele jaren geleden zijn intree gemaakt. Met als doel te voorkomen dat onbevoegden, zoals ondernemers, hun afval deponeren in containers die bestemd zijn voor bewoners, aangezien ondernemers geen grondstoffenheffing betalen.

Hoewel het systeem is bedoeld ten gunste van bewoners, kent het voor hen juist veel schaduwkanten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je pasje niet bij de hand hebt? Dan belandt de afvalzak vaak naast de container, weet Pieter Elzer. Die daar dan weer de dupe van is.

"Mijn buurvrouw zegt zelfs ratten te hebben gezien, dat is mij nog niet opgevallen"

Pieter Elzer

Ratten

Pieter woont op de Zeecroft in Wijk aan Zee en kijkt vanuit zijn raam direct uit op de containers. "Er ligt vaak rommel naast, dan komen er meeuwen op af, en dan is het een grote bende", vertelt hij. "Mijn buurvrouw zegt zelfs ratten te hebben gezien, dat is mij nog niet opgevallen."

Ratten of niet, vervelend vindt hij het zeker. Toch begrijpt hij ook waarom zijn stoep regelmatig bezaaid ligt met troep. "We zijn een kustplaatsje met veel strandbezoekers en toeristen. Als zij iets willen weggooien en ze hebben geen pasje, dan belandt het afval er vaak naast."

Bewoners in de zooi

Niet alleen strandbezoekers, ook onwetende gastarbeiders hebben hun aandeel, vertelt de Poolse Katarzyna. "Ik woon zelf al acht jaar in Wijk aan Zee en heb een eigen pasje. Ik weet hoe het systeem hier werkt, maar veel anderen hebben geen flauw benul en geen pasje. Ze worden totaal niet geïnformeerd, dus liggen de zakken ernaast."

Daarom lijkt het veel Wijk aan Zeeërs beter als het systeem in ieder geval voor het dorp wordt afgeschaft. "Het klinkt misschien heel zwart-wit, maar wat wil je liever: een voordeel voor de ondernemers of dat bewoners in de rotzooi zitten?", zegt Pieter.

Herzien

De komende tijd zal de gemeente zich hierover beraden, legt Peter Weel uit, fractievoorzitter van D66. "Er wordt momenteel aan een nieuw grondstoffenplan gewerkt, en daarin wordt ook een evaluatie van het pasjessysteem meegenomen." De partij ondertekende de door Vrij! ingediende motie.

Er wordt niet alleen gekeken naar of de pasjes moeten blijven, maar ook of het systeem in een andere vorm gegoten kan worden. "Nu heeft iedereen toegang tot één container, maar misschien kan dit uitgebreid worden naar meerdere containers. Dan kun je, als één vol is, het afval ergens anders weggooien. Daarnaast kan het misschien helpen als ieder huishouden meerdere pasjes krijgt."

Maatwerk

Of die nieuwe regels alleen voor Wijk aan Zee zullen gelden of voor de hele gemeente, daar kan Weel nog geen uitspraak over doen. "Alles moet nog onderzocht worden. Maar wat mij betreft moeten ze maatwerk leveren, want de situatie voor hoogbouw, laagbouw en Wijk aan Zee is natuurlijk totaal verschillend."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]