Ga naar Content

Telefooncirkel in Enkhuizen moet eenzaamheid onder ouderen tegengaan

Initiatiefnemer Ron van stichting Welwonen en Humanitas is bezig met het opzetten van een telefooncirkel voor mensen die alleen wonen en zich eenzaam voelen in Enkhuizen. Dagelijks bellen zij met twee personen om te vragen of alles in orde is, en kan het dienen als vangnet mocht er iets mis zijn gegaan. Via NH Helpt zoekt Ron naar mensen voor een nieuwe cirkel.

Telefooncirkel moet eenzaamheid ouderen tegengaan - Foto: WEEFF

In een telefooncirkel zitten maximaal acht mensen, waaronder een vrijwilliger bij WelWonen. "Deze belt iedere dag om 9.00 uur met de eerste persoon van de cirkel", legt Ron uit. "Er volgt een kort gesprek, waarna degene die gebeld is contact legt met de volgende."

Volgens de initiatiefnemer hoeven de deelnemers geen uren met elkaar aan de lijn te hangen. Mocht hier behoefte aan zijn, dan kunnen ze elkaar op een later tijdstip bellen. "Het is de bedoeling dat de cirkel in een half uur afgerond is", aldus Ron. "De laatste in de cirkel belt dan weer met de vrijwilliger die deze gestart is. Zo heb je iedere dag in ieder geval twee mensen aan de lijn. Degene die jou belt en de volgende persoon in de cirkel. Voor sommigen kan dit telefoongesprek het enige contact op een dag zijn."

Telefooncirkel als (sociaal) vangnet

Volgens Ron geeft een telefooncirkel voor veel mensen het fijne gevoel van een vangnet. Daarbij kan het ook goed zijn voor de sociale controle. En ook kan snel ontdekt worden of iemand bijvoorbeeld onwel is geworden, of op een andere manier niet meer in staat is de telefoon op te nemen.

"Het kan natuurlijk zijn dat je het een keer vergeet. In dat geval probeert de vrijwilliger in eerste instantie om nogmaals contact te zoeken", zegt Ron. "Maar gelukkig hebben we dit nog niet eerder meegemaakt."

Deelnemers gezocht in Enkhuizen

Het initiatief bestaat al in Hoorn, waar twee telefooncirkels zijn. Ron is voornamelijk op zoek naar mensen in Enkhuizen die mee willen doen. "Dus mocht je interesse hebben, dan kun je je aanmelden via de website. Als er genoeg aanmeldingen zijn, dan starten we een tweede cirkel."

Het is de bedoeling dat er binnenkort in Koggenland eenzelfde initiatief komt. Daarnaast wordt twee keer per jaar een bijeenkomst gehouden waarbij de deelnemers elkaar fysiek kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen praten.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]