Ga naar Content

Chaos op wegen rondom Amsterdam: zijn er nog ergens sluiproutes?

Door de werkzaamheden op de A10 staat het verkeer al dagen muurvast op de wegen rondom Amsterdam. Ook de A9 en het centrum van de stad stromen over van verkeer dat niet meer via de ring kan rijden. Zijn er nog routes om de drukte rondom Amsterdam te vermijden?

Foto: NH Media

De A10 Noord is tot en met woensdag 14 augustus dicht en dat zorgde de afgelopen dagen voor een verkeersinfarct rondom de hoofdstad. Op maandag en dinsdag stond er in de avondspits tientallen kilometers file op de A9 en A10, die pas tegen 20.00 uur volledig waren opgelost. Ook verkeer dat via het centrum van de stad de drukte probeerde te ontwijken, kwam bedrogen uit: daar was ook geen doorkomen aan.

Domino-effect

Er zijn volgens Heleen de Geest van de ANWB dan ook geen sluiproutes om niet in de file te hoeven staan. "Het was de bedoeling dat mensen via de A10 Zuid en de A10 West zouden omrijden, maar die weg kan dat helemaal niet aan. Daardoor staat de A9 ook helemaal vol. Het is een domino-effect. Vooral in de avondspits is het veel te druk op die route."

Het blijft ook nog wel even druk, denkt De Geest. "Vooral in de middag. 's Ochtends valt het wel mee, maar later op de dag verwachten we echt nog grote problemen. Het is wel zo dat het altijd de eerste paar dagen het ergste is, omdat mensen dan nog moeten wennen aan de nieuwe situatie."

Ook het feit dat regio Noord zomervakantie heeft, draagt bij aan de drukte, aldus de woordvoerder. "Er zullen steeds meer mensen op vakantie gaan, dus het zal wel wat minder worden. Maar deze week verwachten we nog wel lange files. Volgende week is het waarschijnlijk alweer minder."

'Stel je reis uit'

Er is voor nu dan ook geen duidelijk advies vanuit de ANWB voor automobilisten die toch echt langs Amsterdam moeten, behalve: doorbijten. En: "Luister naar de verkeersinformatie. Rond een uur of half acht is het ergste wel voorbij. Dus je kan je reis misschien uitstellen. Er zijn geen alternatieven."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.