Ga naar Content

Nieuwe club in een oud marineschip? "Het wordt een broedplaats voor nachtcultuur"

Als er geen plek is voor nachtcultuur in de stad; leg er dan gewoon een boot naast! Althans, dat doet Schelte van Ruiten. Hij wil een nieuwe club oprichten in een oud marineschip, dat nu bij de NDSM-werf in Noord ligt. Maar het moet geen commerciële horecatent worden. "Wat de schouwburg is voor theater en wat de opera is voor opera en ballet, dat willen wij hier maken voor nachtcultuur."

Nachtculturele broedplaats The /M - NH Nieuws

Het is nog niet af, maar wel in een vergevorderde fase, zegt Van Ruiten als we zijn marineschip uit 1936 op stappen. "Het is het oudste marineschip van Nederland. Een torpedobevoorradingsschip." Op het moment wordt er hard gewerkt om het schip te gebruiken voor totaal iets anders, maar torpedo's of niet: "Het gaat sowieso knallen."

Monaco vs. Berlijn

Het dek ondergaat een metamorfose in de stijl van jachten in Monaco in de jaren '30. Chique, met een cocktailbar. Eigenlijk compleet het tegenovergestelde van wat er in het ruim komt. Daar komt de clubruimte. "Dit wordt in de stijl van Berlijn anno nu", vertelt Van Ruiten. 

Foto: NH Media

Op die manier komen er twee werelden samen. En dat is eigenlijk ook het idee van de nachtculturele broedplaats die Van Ruiten wil realiseren. "Ik ben eigenlijk benieuwd: wat gebeurt er als je twee nachtmakers van verschillende disciplines tegenover elkaar zet?"

"Wat gebeurt er als je twee nachtmakers van verschillende disciplines tegenover elkaar zet?"

Schelte van Ruiten - The /M

Zo noemt hij het voorbeeld van een kunstenaar die werkt met Japanse 'shibari'. Dat is een vorm van bondage. "Als je hem tegenover iemand zet, zoals een bariton die veel liederen van Bach zingt, dan kan het een bijzonder gesprek worden. Laat ze bijvoorbeeld een gesprek hebben over devotie en catharsis en kijk wat eruit komt." Samen zouden de nachtmakers dan ook een evenement organiseren. De opbrengt van het event is voor de makers zelf.

The /M

Wanneer de club, die The /M gaat heten, helemaal af is, dat weet Van Ruiten nog niet. Ook is er nog geen vergunning. Het plan ligt nu bij de gemeente en een woordvoerder van stadsdeel Noord laat weten dat ze positief tegenover het idee staan, maar dat het wel moet voldoen aan de regelgeving. Of dat zo is, zal moeten blijken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]