Ga naar Content

Het geld is op en de zaal steeds leger: na ruim 20 jaar stopt Waterlands Orgelfestijn

Na ruim 20 jaar stopt het Waterlands Orgelfestival. De reeks zomerconcerten in kerken in Edam, Monnickendam, Oosthuizen en Purmerend is vanaf volgend jaar verleden tijd. Vanavond is het eerste van twee afscheidsconcerten: de eerste vanavond in Oosthuizen en de tweede volgende week in Edam. "Er komen misschien wel wat tranen."

De organisten bereiden zich voor op de laatste concerten van het Waterlands Orgelfestijn. - NH Nieuws

De kas van de stichting is de afgelopen jaren steeds meer aangesproken en straks is 'ie leeg. Door de jaren heen toonden zich steeds minder mensen geïnteresseerd in orgelmuziek. Daarnaast was het moeilijk om de stichting levend te houden, omdat er slechts twee bestuursleden waren: Peter Hengstman en Willem Poot.  

"Van kleins af aan ben ik al bijgebracht met de klank van het orgel", zegt Hengstman. "Dat is wel een drijfveer geweest om in de club te stappen en er zo lang mee door te gaan." 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

De Amerikaanse organist Jonathan Dimmock speelt op allerlei plekken in Europa deze zomer. Vanavond speelt hij in de kerk in Oosthuizen. 

Hij vindt het 'oprecht jammer' dat er straks minder concerten te horen zijn. "Het is echt een eer om hierop te spelen. Mensen denken er vaak niet over na, maar als organist heb je de mogelijkheid om op een eeuwenoud instrument te spelen. Het verrijkt ons."

Oude vriend

De organist heeft al eerder gespeeld op het orgel in Oosthuizen, waar hij erg enthousiast over is. "Het is alsof je een oude vriend tegenkomt. Het heeft een ziel. Het is de taak van de organist om die te vinden en het tot leven te brengen." 

Het eerste concert is vanavond in de Grote Kerk in Oosthuizen. Volgende week is het afscheidsconcert van Willem Poot in de Grote Kerk in Edam. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]