Ga naar Content

Hoop gloort voor vaste gasten Camping Vogelenzang: bouw chalets stilgelegd

De gemeente Bloemendaal bemoeit zich alsnog met de toekomst van Camping Vogelenzang. Voor de bouw van vakantiechalets is toch een vergunning nodig, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Daarom mogen er voorlopig geen nieuwe chalets worden gebouwd.

Camping Vogelenzang - Foto: NH Media / Fred Segaar

In een brief van 7 mei stelde de inmiddels opgestapte wethouder Nico Heijink nog dat er maximaal 350 vakantiewoningen mochten worden gebouwd, bovenop de toegestane 1.600 vierkante meter aan bebouwing. Die 350 chalets mochten dan maximaal 60 vierkante meter beslaan.

Wethouder zat fout

Uit een nieuwe brief aan de raad blijkt nu dat die bewering niet klopt. De maximale oppervlakte die mag worden bebouwd, is 1.600 vierkante meter. Veel minder dan waarop de eigenaar van het park had gerekend: 350 chalets van 60 vierkante meter bestrijken al een grondoppervlak van 21.000 vierkante meter.

De gemeente en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord hebben de eigenaar van het terrein - MarinaParken - op 4 juli laten weten dat er een vergunning nodig is, als er toch meer bebouwd wordt. De gemeenteraad moet bovendien akkoord gaan met het verlenen van die vergunning.

Werk zonder vergunning gedaan

Verder blijkt uit onderzoek van de gemeente en de omgevingsdienst dat MarinaParken zonder vergunning grondwerkzaamheden heeft laten uitvoeren. Ook zijn bij het zwembad een installatiegebouw en diverse paden aangelegd waarvoor een vergunning nodig blijkt te zijn. Die vergunningen moet MarinaParken op zeer korte termijn aanvragen, waarna de gemeente bekijkt of dat werk alsnog kan worden gelegaliseerd. 

Die vergunningsaanvragen moeten uiterlijk op 25 juli bij de gemeente zijn ingediend, anders gaat Bloemendaal over tot handhaving. Het is niet duidelijk of dat betekent dat de werkzaamheden ongedaan moeten worden gemaakt of dat de gemeente bijvoorbeeld dwangsommen oplegt.

"Het zou mooi zijn als blijkt dat de plannen niet kunnen doorgaan. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer"

Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal

Raadslid Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal is verrast door de draai van burgemeester en wethouders. "In mei viel het allemaal nog binnen het Omgevingsplan. Nu ligt het ineens negentig graden anders. Ik verbaas me erover dat dezelfde ambtenaren nu een andere visie hebben."

Op de vraag of er nu weer hoop gloort voor de vaste gasten van de familiecamping, antwoordt Slewe: "Wat heel belangrijk is, is dat de gemeenteraad nu een bindend advies moet geven. Ze moeten vergunningen aanvragen en dat hoefde eerder niet. De stemming in de raad is dat er alles aan gedaan wordt om de beste deal te krijgen voor de vaste gasten en voor het dorpje Vogelenzang. Denk aan al het extra verkeer dat door een smalle weg moet."

Werkzaamheden voorlopig stilgelegd

Het is in ieder geval duidelijk dat de eigenaar van de camping voorlopig niet verder mag met de bouw van vakantiewoningen. Het college van Bloemendaal komt eind augustus met meer informatie over de ontwikkelingen rond Camping Vogelenzang. 

Rob Slewe: "Het zou mooi zijn als blijkt dat de plannen niet kunnen doorgaan. De gemeenteraad zit er bovenop en voor dit soort zaken zit je in de gemeenteraad. Het is duidelijk dat ze voorlopig niet verder kunnen. Maar ik ben heel voorzichtig: één zwaluw maakt nog geen zomer."

Reactie gemeente Bloemendaal

NH heeft de gemeente Bloemendaal gevraagd of de vergunningen al zijn aangevraagd door MarinaParken en hoe de gemeente gaat handhaven, als die aanvragen niet op tijd binnen zijn. De antwoorden op die vragen zijn op dit moment nog niet binnen.

Ook het bedrijf MarinaParken heeft nog geen antwoord gegeven op onze vragen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]