Ga naar Content

ID-plaatjes gegoten in kunsthars: monument voor alle vermiste WOII-vliegers krijgt vorm

Een oorlogsmonument voor de mensen die hun leven verloren boven de Noordzee en nooit gevonden zijn. Zo'n plek wordt dit najaar onthuld in Egmond aan Zee. Het monument is voor geallieerde én Duitse vliegers. Een bewuste keuze van de initiatiefnemers van de Stichting Egmond '40-'45. En nu het overgrote deel van het geld binnen is, kan kunstenaar Martijn Neuvel uit Hoorn aan het werk. "Heel bijzonder, omdat je de namen van vermisten vastlegt."

Oorlogsmonument voor alle vermiste vliegers - NH/ Anne Klijnstra

Het monument, LOST (Lost Over Sea Tribute), in Egmond krijgt de vorm van een doorzichtige zuil waarin Amerikaanse, Britse en Duitse 'dog tags' - identiteitsplaatjes - uit de lucht vallen, een vliegenier vormen en dan naar de zeebodem dwarrelen.

Tot nu toe zijn er van het ontwerp alleen impressies getoond. Maar het monument, dat op 19 oktober wordt onthuld bij de vuurtoren op de Egmondse boulevard, wordt inmiddels vakkundig opgebouwd. Dat doet de West-Friese kunstenaar Martijn Neuvel in zijn werkplaats in Hem.

Epoxy

"Ik plak de tags vast en vorm daarmee de beeltenis en giet er dan epoxy - kunsthars - overheen; laag voor laag voor laag en dan steeds laten drogen. Straks als alles goed uitgehard is volgt de afwerking, de behuizing en ook nog een folielaag tegen vandalisme."

In de mal waarin Neuvel de hars in giet, is al een goed beeld te krijgen van het toekomstige monument. Daarom vraagt Martijn Visser van de Stichting Egmonds '40-'45 om nog niet alles te filmen. "Het moet ook een beetje een verrassing zijn bij de onthulling", glimlacht hij.

"Na tachtig jaar is het tijd om gezamenlijk te herdenken en te zeggen: nooit meer oorlog"

Martijn Visser - Stichting Egmond '40-'45

Aanleiding voor het monument voor vermiste WOII-vliegers is de vondst van de restanten van een bommenwerper in Camperduin in 2022. "We weten om welk vliegtuig het gaat en kwamen ook in contact met nabestaanden van de bemanning. Zij stelden voor om voor hen een herdenkingsplek te maken."

20.000 vermisten

Dat vond de Egmondse stichting, die ook bunkermuseum Jansje Schong in de badplaats beheert, een uitstekend idee. "Maar wij wilden het veel breder trekken: een herdenkingsplek voor álle ruim 20.000 vermisten boven de Noordzee, ook Duitse. Wij vinden dat het na tachtig jaar tijd is om gezamenlijk te herdenken en te zeggen: nooit meer oorlog."

De uiteindelijke realisatie van het gedenkteken had de nodige aanlooptijd. Zo is de stichting al sinds vorig voorjaar bezig om voldoende geld bijeen te krijgen. "We hebben het zo goed als bijna rond, maar als mensen nog willen sponsoren, heel graag."

Virtual Reality

En voor wanneer het monument er straks staat, heeft de Egmondse stichting nog aanvullende plannen. "We willen er graag Virtual Reality aan vast koppelen. Dat mensen door het scannen van een QR-code op hun telefoon ook beelden zien van hoe het hier was tijdens de oorlog."

"Hoe toen de vliegtuigen boven de Noordzee vlogen en hoe het strand eruit zag met de bunkers en verdedigingswerken." Maar ook dat, weet Martijn Visser, kost weer geld. "Het lijkt ons een mooie toevoeging. We zijn dus nog niet klaar met de fondsenwerving."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]