Ga naar Content

Oud-olympiër Patrick levert judopakken voor Olympisch kampioenen

Patrick van Kalken uit Den Helder kijkt nog steeds met gemengde gevoelens terug op zijn vijfde plaats tijdens de Olympische Spelen van 2000, een zwarte bladzijde in zijn carrière. Toch heeft zijn topsportervaring hem veel gebracht. Nu runt de oud-olympiër een succesvol bedrijf dat speciale judopakken levert aan topsporters die zullen strijden om de gouden medaille in Parijs.

Patrick van Kalken in zijn eigen judopak - Foto: NH Media / Kelly Blok

Patrick van Kalken (48) stond al op driejarige leeftijd voor het eerst op de judomat, tot verrassing van zijn moeder, die dacht dat hij op het voetbalveldje aan het spelen was. In plaats daarvan ontdekte hij de zelfverdedigingssport die hem meteen fascineerde. Het duurde drie maanden voordat zijn moeder ontdekte dat hij regelmatig in de sporthal te vinden was.

"Dus toen ging ze daar kijken en toen zei de judoleraar, bent u mevrouw Van Kalken, de moeder van Patrick? Dan mag u wel eens contributie gaan betalen, want Patrick doet al drie maanden mee", vertelt Patrick. Al snel bleek dat hij veel talent voor judo had.

Ultieme opoffering

Jarenlang zet de judoka alles opzij voor zijn carrière, met als hoogtepunt meerdere medailles op Europese en wereldkampioenschappen. Maar om de top te kunnen bereiken, heeft Patrick veel moeten laten in zijn tienerjaren. "Als vrienden gingen stappen, dan moest ik vroeg naar bed. Want ik had de dag erna weer een toernooi of ik was op dieet", vertelt hij. 

"Heel veel mensen die zeggen altijd, nou wat heb jij toch een prachtig leven gehad. De hele wereld gezien. Ja, ik heb heel veel sportscholen en vliegvelden gezien. Maar als ik mijn hele leven opnieuw zou moeten doen, dan zou ik nog eens achter mijn oren krabben of ik dit nog wel zou willen."

Tekst gaat door onder de foto.

Twee medailles uit Patricks prijzenkast: derde op het WK en Europees kampioen voor landenteams - Foto: NH Media / Kelly Blok

In 2000 behoort Patrick tot de beste judoka's in de wereld en gaat hij naar de Olympische Spelen in Sydney. "Ja, dat was fantastisch. Ik was kamergenoot met Mark Huizinga. Die werd Olympisch kampioen, dus dat heb ik ook meegemaakt van dichtbij. Dat was natuurlijk ook fantastisch. En ja, in het hele Olympisch dorp, de sfeer met de sport onderling, dat je elkaar support. Ik ben bijvoorbeeld ook bij het hockey wezen kijken, dat we olympisch kampioen werden."

Net geen medaille 

Maar deze mooie momenten worden nog steeds overschaduwd door zijn eigen prestatie. Een vijfde plek. 'Pijnlijk' is het eerste woord dat uit Patricks mond komt als hij erover praat. "Een Olympische medaille lag wel in de lijn der verwachting. Ik was derde op het WK en Europees kampioen in het jaar van de Olympische Spelen. Maar ja, als je dan vijfde wordt, een vijfde plek is net niks", zegt Patrick. 

"Ik heb er ook heel veel last van gehad na de Olympische Spelen, ook wel nachtmerries van gehad. Dat je denkt van ja, misschien dat ik al mijn medailles zou in willen ruilen voor een Olympische medaille."

Tekst gaat hieronder verder.

Patrick van Kalken na zijn verloren wedstrijd op de Olympische Spelen van 2000. - Foto: ANP / Paul Vreeker

"Het was wel een soort bevrijding dat ik zeg maar een tweede leven kon beginnen"

Patrick van Kalken

Na de spelen is Patrick klaar met de topsport. "Het was wel een soort bevrijding dat ik zeg maar een tweede leven kon beginnen. Lekker eten wat je wil, met vrienden op stap gaan en een sociaal leven opbouwen." Ook begint hij met Essimo, zijn eigen bedrijf dat judopakken verkoopt die Patrick zelf heeft ontworpen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een bedrijf dat wereldwijd vechtsportartikelen levert én meerdere judoka's op de Olympische Spelen in Parijs lopen rond in zijn pakken. 

Bijvoorbeeld de Servische Nemanja Majdov, die volgens Patrick een serieuze kanshebber is voor een gouden plak. "Die was voorheen wereldkampioen. Vorig jaar was hij tweede van de wereld, dus die heeft goede kansen om Olympisch kampioen te worden en die draagt dus wel onze pakken."

Tekst gaat door onder de foto.

Nemanja Majdov in het judopak van Essimo - Foto: Facebook Essimo

Steeds meer sporters weten de pakken van Patrick te vinden. Dit komt door het speciale model, dat een stuk getailleerder is dan een gemiddeld judopak. "Onze pakken zijn slim fit, dus dan zit er heel weinig stof om dat vast te pakken. Dat is eigenlijk gewoon een voordeel met het judo. Maar daarnaast kunnen ze wel soepel blijven bewegen in het pak", legt Patrick uit. 

Als kers op de taart is Patrick uitgenodigd door de Internationale Judo Federatie om de judoka's in Parijs in Essimo-pak aan te moedigen. "Ik sta op een camping net buiten Parijs en dan ga ik steeds met het openbaar vervoer naar de Eiffeltoren, waar het judotoernooi wordt gehouden. Enorm leuk."

Lees ook