Ga naar Content

Haarlemse kattendokter druk met vaccineren tegen gevreesde kattenziekte

De zeldzame, maar zeer dodelijke kattenziekte waart rond in het land. In onze regio zijn nog geen gevallen bekend, maar voorkomen is met dit virus een stuk makkelijker dan genezen. Daarom laten veel katteneigenaren hun huisdier nu vaccineren, vertelt de Haarlemse kattendokter Janneke Moedt. "Door de kattenziekte heb ik mijn handen vol."

Kattendokter Janneke Moedt - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Janneke Moedt staat in Haarlem bekend als de Kattendokter Aan Huis. Met een forse bakfiets rijdt ze door de stad en bezoekt ze haar 'patiënten'. Dat is in dit geval de elfjarige rode kater Koos, de kat van de verslaggever. Moedt arriveert wat later dan afgesproken, er kwam een spoedgeval tussen.

"Het is gelukkig een zeldzame ziekte", vertelt Moedt. "Het is al een tijd geleden dat ik zelf een geval ben tegengekomen." Katten worden ontzettend ziek als ze besmet raken met het virus. Kattenziekte wordt ook wel feline panleucopenie of feline enteritis genoemd.

Braken, koorts en diarree

De symptomen van de ziekte zijn vooral braken, ernstige diarree en koorts. Daardoor drogen de dieren uit en worden ze erg sloom. "Helaas overleven de meeste katten het niet, ook al doet een dierenarts nog zo zijn best met medicijnen en infusen", zegt Janneke Moedt.

"Maar het vaccin werkt heel goed. Dat werkt al na drie dagen en het blijft drie jaar lang beschermen. De ziekte wordt meestal ontdekt door mensen die zich bezighouden met zwerfkatten, want die zijn over het algemeen niet gevaccineerd."

In Noord-Holland zijn nog geen uitbraken gemeld, maar de ziekte waart nu wel rond in onder meer de provincie Utrecht en het oosten en zuiden van het land. Kattenziekte is heel erg besmettelijk. Een zieke kat kan in korte tijd de hele omgeving besmetten. Ook mensen verspreiden de virusdeeltjes bijvoorbeeld via hun schoenen.

Tekst loopt door onder de foto.

Kattendokter Janneke Moedt - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dat Moedt bij mensen thuis op doktersvisite gaat, is een uitkomst voor mensen die zelf geen vervoer hebben of heel druk zijn. En voor dieren die snel gestrest raken of bang zijn voor de dierenarts. Dat geldt absoluut voor kater Koos. Het is een buitenkat, die veel in contact komt met andere poezen in de buurt en zijn laatste vaccinatie was alweer jaren terug. Een risicogevalletje voor de kattenziekte dus.

Geen fan van de dierenarts

Maar Koos haat reismandjes, in de auto zitten en drukke honden in de wachtkamer. Het consult thuis geeft wat minder gedoe, maar fan van de dierenarts wordt Koos vandaag ook weer niet. De vaccinatie ondergaat hij nog gelaten, maar het gedwongen slikken van een pilletje tegen wormen stuit op flink verzet. Toch is alles snel geregeld. Ietwat beledigd glipt Koos na de behandeling via het kattenluik naar de tuin.

"Ontwormen is ook heel belangrijk", legt de kattendokter uit. "Vooral als de kat veel buiten komt en muizen eet. Wormen kunnen op mensen worden overgebracht en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en zwangere vrouwen."

Tekst loopt door onder de foto.

Koos is geen fan van de dierenarts - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Uit het onderzoek blijkt dat Koos eigenlijk wat gewicht moet zien kwijt te raken. Op dieet dus. "Hij is niet mega-dik, maar het is wel een stevige kater", concludeert Moedt, die het momenteel razend druk heeft.

"Door het nieuws over de kattenziekte heb ik mijn handen vol aan vaccinaties. En er zijn nu veel kittens die moeten worden ingeënt. Gisteren heb ik nog twee nestjes gedaan. Dat is echt leuk werk!"

En die bakfiets is een praktisch vervoermiddel. "Op de fiets kan ik overal in de stad komen en parkeren. Ik hou ook niet van autorijden en ik heb zelf geen auto. Ik ben ook raadslid voor de Partij voor de Dieren in Haarlem, dus 'practice what you preach' gaat in dit geval wel op", zegt Janneke Moedt als ze weer op haar fiets springt. Op naar de volgende patiënt. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]