Ga naar Content

Ondanks blauwtongvirus toch schapen gekeurd op Landbouwdag: “We hebben niet getwijfeld”

"Zonder schapen is de ziel uit de Landbouwdag." Voorzitter Cor de Lugt is blij dat op Texel wél een schapenkeuring kon plaatsvinden, ondanks het rondwarende blauwtongvirus. Op Texel is nog geen ziektegeval bekend. "We hebben ook niet getwijfeld om het af te gelasten", zegt schapenhouder Henk Zoetelief.

In een ring op de Landbouwdag worden de schapen door een jury gekeurd. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Cor de Lugt mocht donderdag zijn handen dichtknijpen omdat de weergoden goed gestemd waren tijdens de 38e Landbouwdag op de landerijen van agrariër Jaap Lap, naast het pittoreske kerkje in Den Hoorn. Dat was weleens anders geweest. De voorzitter had vooraf slapeloze nachten.

"Twee jaar geleden was het hele evenement verregend," zei hij. "Dat heeft ons toen veel geld gekost. Alleen het bestuur liep bij wijze van spreken nog op het veld. Verder was er niemand meer." Vorig jaar kon de Landbouwdag ook niet plaatsvinden vanwege de strenge stikstofregels. "We durfden toen deze dag niet te organiseren. Want als er bezwaar was gekomen, was het nog veel erger geweest."

Stikstof

"Wat zijn we enorm blij en trots dat het de organisatie nu wel gelukt is," zei burgemeester Mark Pol, die de opening verrichtte door de Texelse vlag te hijsen. Met een stikstof- en ecologisch onderzoek werd dit jaar aangetoond dat er geen sprake is van uitstoot of ander nadelig effect, waarna de omgevingsdienst en gemeente het licht op groen zetten.

Stikstof is volgens Pol ook de uitdaging voor veel agrariërs voor een goede bedrijfsvoering. "De boeren moeten binnen de kaders en regels blijven. En die zijn niet altijd even helder. Maar de organisatie heeft met veel doorzettingsvermogen het voor elkaar gekregen om dit evenement weer te organiseren."

Burgemeester Mark Pol hijst de Texelse vlag. Schuin achter hem voorzitter Cor de Lugt. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

De Landbouwdag is het jaarlijkse hoogtepunt voor de agrariërs. Naast schapen- en koeienkeuringen werd al het (nieuwe) werkmaterieel tentoongesteld. Ook de oude tractor- en motorenvereniging gaf een demonstratie.

Daarnaast was er een grote warenmarkt op het veld en in de straat voor het kerkje. De Lugt had er niet over getwijfeld om voor dit jaar met een grote groep vrijwilligers de schouders opnieuw eronder te zetten. Dat was niet voor niets, want duizenden bezoekers passeerden de kassa. "Alle deelnemers die meedoen waren zeer enthousiast. Want daar moet je het toch van hebben."

Veel schapen op de Landbouwdag op Texel. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Het opkomende blauwtongvirus gooide nog bijna roet in het eten. "Het virus is vooral aanwezig in het oosten van het land bij de heideschapen", zegt De Lugt. "Maar er is verder nog niet zo veel aan de hand." In overleg met de schapenhouders heeft de organisatie besloten om toch een schapenkeuring te houden. "Want we halen geen dieren van de overkant. En bovendien is de ziekte ook niet besmettelijk."

De schapenkeuring in Opmeer was al eerder afgelast. "Hier op Texel waren ook een paar boeren aan het 'mopperen', maar we hebben voet bij stuk gehouden."

Knuffelen met je lievelingskoe. Naast schapen waren er ook keuringen van koeien. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Liefst negen schapenhouders toonden hun schapen voor een deskundige jury. Het virus wordt overgedragen wanneer ze gestoken worden door een mug die daarvoor een ziek schaap heeft geprikt. Het is niet zo dat de schapen het aan elkaar overdragen.

Wanneer het virus wel komt is volgens Zoetelief 'koffiedik kijken'. "Maar we hopen van niet.", zegt hij. "Dat deden we vorig jaar ook, maar toen was het virus er ook ineens. Het is best wel een beetje spannend. De schapen zijn ingeënt, maar de enting lijkt niet helemaal goed te helpen. Er worden nog steeds dieren ziek die wel geënt zijn. Maar op Texel hebben we nog geen problemen."

Het fanfarekorps DEK uit Den Hoorn op een platte kar achter de oude tractor van Anton Bakker. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

"Of ik bang ben voor het virus? Nee hoor, het risico op Texel nihil"

Schapenboer Koos Tjepkema

De Landbouwdag is volgens Zoetelief belangrijk voor de saamhorigheid onder de agrariërs. "Er komen mensen uit België, Duitsland en Engeland om naar de schapen te kijken en voor de handel. Dat is voor ons enorm belangrijk. We zetten hier met elkaar iets heel moois neer. En dat wordt gewaardeerd, want er komen veel mensen kijken. Het Texelse schaap is de bakermat voor het eiland, maar ook daarbuiten. En daar mogen we best trots op zijn."

Schapenboer Koos Tjepkema had tussen de bedrijven door nog even tijd voor een kort praatje. "Ik moet zo weer de ring in," zegt hij terwijl hij één van de schapen uitzoekt. "Of ik bang ben voor het virus? Nee hoor, het risico op Texel is nihil. En als er wel blauwtong was geweest, was het helemaal niet doorgegaan." De agrariër hoopt dat het eiland voorlopig nog blijft gevrijwaard van het virus. "Want in september hebben we de grote schapenkeuring in Den Burg." En die is volgens Tjepkema belangrijk. "Want daarna moeten de schapen weer gedekt worden. Dan willen de handelaren een goede ram. Daar wordt ook goede handel gedaan."

Lees ook