Ga naar Content
Een lange reeks zonnepanelen ligt langs de kant van een weg op een zonnige dag. Er staan drie auto's vlakbij geparkeerd en aan de linkerkant is een blauw bord met gele letters zichtbaar. Op de achtergrond wordt het gebied begrensd door bomen.
Alkmaar

Van de regen in de drup: langgewenst geluidsscherm zorgt nu zelf voor herrie

29 juli 2024, 06.11 uur · Aangepast 29 juli 2024, 09.38 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/ Anne Klijnstra

Gezoem, gesuis en een blazend geluid. Alkmaarders die vlak bij het energieleverend geluidsscherm langs de noordelijke ringweg wonen, worden er horendol van. Dáchten ze door het nieuwe geluidsscherm eindelijk meer rust aan de oren te krijgen, blijkt dat een omvormer van het scherm nu zelf overlast veroorzaakt. "Dramatisch", noemt Barbara het, die een tiental meters van de nieuwe herrie woont.

Vanuit Barbara's woning aan de Treilerstraat in de Alkmaarse wijk De Horn lopen we zo'n vijfentwintig meter richting het geluidsscherm langs de N245. Daar, langs het Schoenerpad, staat een groenige kooiconstructie waar een suizend geluid uitkomt. "Daarin staat die omvormer", vertelt ze. "En op zonnige dagen maakt de koeling daarvan ontzettend veel herrie."

(Tekst loopt door onder foto.)

Barbara bij de bron van de nieuwe geluidsoverlast - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Het suizende geluid vanuit het apparaat is niet te missen, constateert ook NH. "Dus als wij of mijn buren achter in de tuin zitten horen we én het geluid van de weg én het gesuis van de omvormer. Bij ons is de geluidsoverlast verdubbeld. Kijk, het zal voor een hele hoop wijkbewoners niet gelden, maar wij zitten er naast en zijn hierdoor erg benadeeld."

Inmiddels zijn er door de gemeente hekken omheen gezet met geluiddempend zwart zeil. "Maar die houden niets tegen. Het is echt wel redelijk dramatisch", vindt Barbara. Dat er een omvormer nodig is bij het energieleverend geluidsscherm, begrijpt ze. "Maar waarom het in een open kooi staat en niet wordt ingepakt in bijvoorbeeld een gesloten behuizing, daar snappen we helemaal niets van."

Luister hieronder naar het geluid dat de omvormer afgeeft (tekst gaat daaronder verder):

"Geluidloos koelen is niet mogelijk", laat een woordvoerder van de gemeente Alkmaar aan NH weten. "Maar dat dit zoveel geluid zou maken was ons niet bekend." Ondanks dat het innovatieve scherm nog niet af is, staan de zonnecollectoren dus al aan en wordt er stroom opgewekt. De omvormer maakt wisselstroom van gelijkstroom en moet tijdens dat proces worden gekoeld. "En bepaalde zaken komen pas na plaatsing aan het licht."

Hele zomer in de herrie?

"Wij zijn momenteel oplossingen aan het uitwerken en aan het testen. Er komt zeer binnenkort nog geluiddempend materiaal op het dak van de koelopstelling en aan de buitenkant van de muren. Daarna wordt bepaald of dat voldoende is of dat er verdere actie nodig is", aldus de gemeentewoordvoerder.

Barbara kan niet wachten tot het gesuis weg is. "Het lijkt er op dat we deze zomer nog in deze extra herrie zullen zitten", vreest ze. Of anders hopen op weinig zonnige dagen? "Nou nee, ik zit ook graag in het zonnetje in mijn achtertuin, maar inderdaad: dan hoor je 'm niet."

(Tekst loopt door onder foto’s.)

Ook de Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG) hoopt dat de gemeente snel ingrijpt bij de omvormer. De groep vertegenwoordigt zo'n vierhonderd wijkbewoners rondom de ringweg en strijdt al ruim twintig jaar voor een betere geluidsbescherming, en kreeg dat uiteindelijk voor elkaar.

"Dat de koeling van de omvormer zoveel overlast geeft, is niet goed. Het lijkt een bijkomend effect van het innovatieve scherm", concludeert Ed Diepenmaat van de BBG. "Dit wist niemand vooraf. Het is goed als de gemeente haast maakt om dit op te lossen."

Waarom wordt er een geluidsscherm gebouwd?

Al sinds begin deze eeuw vragen omwonenden van de noordelijke ringweg van Alkmaar (N245/N508) de gemeente om iets te doen tegen het kabaal door het toegenomen verkeer. Er wordt lang gewikt en gewogen over de mogelijkheden. De gemeente kiest uiteindelijk voor een innovatieve oplossing die ook geld kan opleveren: een energieleverend geluidsscherm dat zo'n 7,3 miljoen euro kost.

Het scherm moet de geluidsoverlast voor de bewoners van de wijken De Horn en Huiswaard reduceren (de ambitie is maximaal 55 dB), en krijgt daarnaast honderden zonnepanelen die stroom genereren. Opbrengst van de elektriciteit is voor de gemeente, die daarmee de bouwkosten terugverdient. In september moet het tweeënhalve kilometer lange scherm, dat op deze schaal nog nergens staat in Europa, af zijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]