Ga naar Content

Grenscorrectie voor bouwplannen Delftplein: Haarlem snoept stuk grond Velsen af

Het is een wat onbestemd stuk grond, niemandsland bijna. Gevoelsmatig is het Haarlem, maar op papier is het onderdeel van de gemeente Velsen. Dat moet anders, vindt Haarlem. Om woningen te kunnen bouwen neemt de provinciehoofdstad het gebied over, in goed overleg met Velsen. 

Het 'niemandsland' in de gemeente Velsen aan de ene kant, het begin van de gemeente Haarlem aan de andere kant van het fietspad - Foto: NH Media/Maikel Ineke

De gemeente Haarlem wil duizenden nieuwe woningen realiseren de komende jaren. Dat moet onder meer gebeuren in het noordelijkste puntje van de stad, bij het Delftplein. In totaal komen er 350 woningen, waarvan een groot deel sociale huur (60 procent) en de rest koopwoningen. Gezien de beperkte omvang van het gebied, worden dat vooral appartementencomplexen.

Fietspad als grens

Het gebied wordt nu doorkruist door een fietspad. Aan de ene kant staat een complex met tijdelijke woningen, de andere kant is wat onbestemd. Er is een parkeerterreintje, een voetbalkooi, een handvol moestuintjes en een plantsoen waar honden worden uitgelaten. Anders gezegd: de ene kant van het pad behoort tot de gemeente Haarlem, de andere kant is Velsen.

Het 'niemandsland' van de gemeente Velsen, rechts van het fietspad - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Dat moet anders, wil je er een nieuwe wijk bouwen. Dat gaat namelijk sneller als je niet continu met twee gemeentelijke organisaties om tafel moet en het is bovendien een stuk praktischer voor de toekomstige bewoners. Denk maar aan zaken als afvalwerking en riolering: dat wordt op gemeentelijk niveau geregeld. Sterker nog: als aan de grens niks wordt veranderd en er wel wordt gebouwd, staat van sommige appartementen straks de keuken in Velsen en het balkon in Haarlem.

Geen landjepik

Van landjepik is geen sprake. De gemeenten Haarlem en Velsen werken samen om de nieuwe wijk mogelijk te maken. Beide gemeenteraden hebben akkoord gegeven om een voorstel te maken voor het wijzigen van de gemeentegrens. Dit voorstel is nu in de maak. Als de gemeenteraden uiteindelijk akkoord gaan, dan wordt de grenswijziging definitief gemaakt. 

Ook de tijdelijke woningen van Pre Wonen maken plaats voor de nieuwe wijk - Foto: NH Media/Maikel Ineke

De tijdelijke woningen in het huidige Haarlemse gedeelte zijn van Elan Wonen. Die worden  straks weggehaald. De huurders met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgen straks voorrang bij het zoeken naar andere woonruimte. Ook de provincie Noord-Holland is betrokken: die is namelijk de eigenaar van het stuk grond in de gemeente Velsen. En een klein stukje grond met een waterinstallatie is van PWN.

De gemeente Haarlem gaat ervan uit dat de bouw van de nieuwe wijk in 2027 kan starten. 

Een plattegrond van het toekomstige bouwgebied: de rode stippellijn is de huidige gemeentegrens, het gele gebied van de Provincie behoort tot de gemeente Velsen - Foto: Gemeente Haarlem

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]