Ga naar Content

Kardelen (7) werd vermoord door haar vader, moeder daagt gemeente en Veilig Thuis voor rechter

De moeder van het 7-jarige meisje dat in 2017 in Halfweg door haar vader werd doodgeschoten, daagt de gemeente Amsterdam en stichting Veilig Thuis voor de rechter. Ze vindt dat meerdere jeugdzorginstanties hebben gefaald bij de begeleiding van het gebroken gezin. "Ik heb aan alle bellen getrokken om te waarschuwen dat het de verkeerde kant op ging."

Kardelen - NH Nieuws

"Ze was een kind met heel veel gevoel voor humor", vertelt Zinet Yilmaz over haar dochter Kardelen. "Ze was sociaal en maakte overal vriendjes." De tranen springen in haar ogen, maar ze houdt zich sterk: "Het is voor iedereen 7,5 jaar geleden, maar voor mij is het net gisteren."

Op 22 januari 2017 wordt Yilmaz' ergste nachtmerrie werkelijkheid. Haar ex, de vader van Kardelen, heeft hun dochter neergeschoten. Hij berooft ook zichzelf van het leven. Twee dagen later overlijdt Kardelen in het ziekenhuis.

Doodsbedreiging

Moeder blijft in shock achter. Al kwam de gebeurtenis niet helemaal uit het niets. Haar ex dreigde al langer om Yilmaz zelf én hun dochter te vermoorden. "Je wil niet geloven dat het daadwerkelijk gaat gebeuren, maar je trekt aan alle toeters en bellen om te waarschuwen dat het de verkeerde kant op gaat. De instanties hielden het bij een conflict tussen ouders, terwijl Kardelen getuige was van alles."

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Het graf van Kardelen in Turkije - Foto: AT5

Richard Korver, die de zaak namens de vrouw aanspant, vertelt dat zijn cliënt vindt dat zij en haar dochter niet genoeg zijn beschermd. "Terwijl ze aantoonbaar slachtoffer waren van huiselijk geweld. Een paar dagen eerder had de politierechter de man tot 40 uur taakstraf veroordeeld voor bedreiging van zijn vrouw en dochter", vertelt de raadsman. "Toen hadden alle alarmbellen moeten afgaan." 

"De gebeurtenis heeft diepe groeven achtergelaten bij ons allemaal"

Stichting Veilig Thuis

Veilig Thuis laat in een reactie weten dat de gebeurtenis diepe groeven heeft achtergelaten in de organisatie. "We kunnen met geen mogelijkheid invoelen wat moeder heeft moeten doormaken. Met de kennis van nu zouden wij dingen anders hebben willen doen."

Daarnaast stelt de hulporganisatie dat ze zich inderdaad hebben gericht op het partnergeweld. "De rol van Veilig Thuis is het maken van een inschatting of er sprake is van huiselijk geweld en, zo ja, het inschakelen van passende hulpverlening. In deze situatie is Veilig Thuis met beide ouders in gesprek gegaan en heeft zij verschillende instanties geraadpleegd."

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Kardelen - Foto: AT5

Ook geeft Veilig Thuis aan dat de protocollen periodiek worden verbeterd en aangepast. "Mede door ervaringen als deze. Reflecterend op deze gebeurtenis zien wij onder andere dat verschillende organisaties op verschillende momenten betrokken waren. Wij, en ook de politiek, zetten ons op dit moment met volle kracht in om het aantal hulpverleners waarmee een gezin te maken heeft te verminderen."

De gemeente Amsterdam geeft aan 'hoe treurig en vreselijk de gebeurtenis ook is', niet in te gaan op individuele casussen.

Yilmaz: "Ik krijg Kardelen niet terug, maar dit is het laatste wat ik voor haar kan doen. Het eventueel rechtzetten van alles wat niet is gedaan. Zodat het hopelijk niet nog een keer bij iemand anders gebeurt."

Heb jij hulp nodig?
Heb jij vragen over zelfmoord of heb je hulp nodig? Praten of chatten kan (anoniem) via 113.nl, bel 113 of gratis met 0800-0113.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]