Vrienden en familie hockeyster Marleen Jochems zien haar olympische debuut in stamcafé

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun olympische toernooi afgetrapt met een 6-2 overwinning op de Fransen. AT5 keek samen met familie en vrienden van speelster Marleen Jochems mee in haar Amsterdamse stamkroeg.

De Nederlandse vrouwenploeg is de absolute topfavoriet voor de gouden plak in Parijs en daarom ging iedereen er vanuit dat ze de openingswedstrijd gemakkelijk zouden gaan winnen: "Ik verwacht geen grote problemen", aldus Gitte Michels, die bij Hurley ploeggenoot was van Jochems.

Want hier in Bar Kosta komt iedereen vooral voor de 24-jarige middenvelder van Hurley. Van alle spelers in de selectie van Oranje is ze de enige die voor het eerst een groot eindtoernooi speelt.

In het café is ook veel familie van Jochems te vinden. "Wie zou niet trots zijn als je een olympiër in je familie hebt", aldus een oom. Jochems zus Anne denkt dat ze niet met lege handen terugkomt: "We komen alleen voor goud, we gaan niet met zilver naar huis."

Spektakel

De Fransen hielden in de eerste helft goed stand, waardoor het tot het einde van de eerste helft duurde voordat Nederland voor het eerst scoorde.

Het echte spektakel zou na rust pas komen. Strafcornerspecialist Yibbi Janssen schoot uit liefst drie corners raak, waardoor de Nederlandse dames op een 4-1 voorsprong kwamen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 6-2 overwinning.