Ga naar Content

Sofia Schilder: Europees kampioen skeeleren met hetzelfde DNA als Irene Schouten

Terwijl de skeeleroutfits aan de waslijn hangen te drogen, toont Sofia Schilder haar medailleoogst. Het 18-jarige skeelertalent uit Hoogwoud sloot het Europees kampioenschap in België bij de junioren af met drie gouden medailles en een zilveren. Een glansrijke topsportcarrière lonkt, als opvolger van die andere West-Friese gigant: Irene Schouten.  

Sofia Schilder met de oogst van de Europese kampioenschappen - Foto: NH Media / Michiel Baas

Een onvervalst succesverhaal werd het, met drie gouden en ook nog een zilveren plak als gevolg. "Ik hoopte op voorhand dat ik op één afstand kon winnen, maar dit had niemand verwacht. Ik legde mezelf niet teveel druk op en reed lekker hard. Toen ik het eerste goud te pakken had, wilde ik er meer."

Terug op de camping in Hoogwoud - ze is dochter van een campinghouder - wordt ze omringd door meerdere bossen bloemen. Bij terugkomst was er een feestje. "En ik heb heel veel berichtjes gekregen, niet normaal. Als ik ze had beantwoord, had ik een paar uur later weer een stroom met nieuwe berichten. Het besef dat het zo goed is gegaan moet nog een beetje komen. Als ik even op de bank zit en denk: ik ben gewoon Europees kampioen, dat is wel een raar gevoel."

Tekst loopt door.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De oogst zegt alles over het talent dat de achttienjarige leerling van het Oscar Romero bezit. Kenners voorspellen haar een grote toekomst, bij het skeeleren én op het ijs. Bij het marathonschaatsen reed ze vorig seizoen als jongste mee bij de volwassenen.

"Ik ben een keer derde en een keer vierde geworden en zat steeds bij de top 10. Op de langebaan is het WK voor junioren het doel voor komend seizoen. Ik moet het vooral hebben van de langere afstanden, de drie en vijf kilometer. De massastart ligt mij ook wel, denk ik."

"Dat er vergelijkingen met Irene Schouten worden gemaakt, vind ik wel leuk"

Sofia Schilder (18) uit Hoogwoud, drievoudig Europees kampioen skeeleren

De parallel met drievoudig olympisch kampioen Irene Schouten wordt al veelvuldig getrokken. Niet ten onrechte, want qua schaats- en skeeler-DNA lijkt Schilder wel een kopie van de inmiddels gestopte Schouten.

"Irene was in 2009 de laatste Nederlandse Europees kampioen bij de junioren op de afvalkoers, totdat ik die vorige week won. Dat er vergelijkingen met Irene worden gemaakt, vind ik wel leuk. Ik zie het als een compliment. Ik hoop net zo goed te kunnen worden als Irene. Met een goede instelling en als ik voldoende plezier in de sport houd, kan het misschien wel lukken." 

Voordat het schaatsseizoen begint, wacht in september eerst nog het WK skeeleren in het Italiaanse Pescara. "Daar doen ook deelnemers uit bijvoorbeeld Colombia, Ecuador en Argentinië mee. Die zijn bizar sterk. Er gaan vaak geruchten dat ze doping gebruiken. Dat zou best kunnen, want bij de jeugd wordt er niet of nauwelijks gecontroleerd. Tijdens het EK ben ik ook niet gecontroleerd. Dat hoeft ook niet, want ik eet 's ochtends een pannenkoek en en dan is het: gaan met die banaan!" 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]