Ga naar Content

Cabaretier Fabian Franciscus mishandeld na optreden in Amsterdam: "Denk dat ik wel grappen blijf maken"

Na een optreden in Amsterdam is Fabian Franciscus gisteravond uit het niets aangevallen op straat. Een nog onbekende man sloeg de cabaretier in zijn gezicht, waardoor hij op de eerste hulp belandde. De vuistslag heeft flinke consequenties voor Franciscus. "Drukke plekken ga ik wel vermijden. Plekken waar mensen je grappen minder leuk vinden."

Fabian Franciscus - Foto: Eigen foto

Hij is net vertrokken bij de eerste hulp en onderweg naar het politiebureau om aangifte te doen, als NH Franciscus spreekt. De foto van zijn gehavende gezicht die hij zondagmiddag op Facebook postte spreekt boekdelen.

"Ik ben gehecht en ik heb twee sneeën in m'n gezicht. Ze hebben net een paar testen gedaan en ik moet komende week weer langs voor een check-up. Er moet onderzoek worden gedaan naar de achterkant van m'n oog, daar kunnen ze op de eerste hulp niet naar kijken."

Vastgepakt

De van oorsprong Heerhugowaarder liep gisteravond om 23.30 uur naar huis vanuit het Comedy Cafe in de hoofdstad, toen hij werd vastgepakt door een voor hem onbekende man. "Ik was net klaar met mijn show en aan het bellen met mijn vriendin", vertelt Franciscus.

"Opeens werd ik met twee handen vastgepakt. Ik trok me los en zei zoiets als: blijf van me af. Het gekke was dat die man aan het praten was met iemand anders, iemand vroeg hem de weg. En tijdens dat gesprek trok hij aan m'n arm. Ik heb autisme en reageer traag, dus ik had het allemaal niet zo door. Vijftien meter later sloeg hij me op m'n bek."

"Ik heb autisme en reageer traag, dus ik had het allemaal niet zo door. Vijftien meter later sloeg hij me op m'n bek"

Fabian Franciscus

Door de klap ging de cabaretier naar eigen zeggen 'waarschijnlijk out'. "Maar dat weet ik niet zeker. Ik weet alleen dat ik heel erg schrok en die man toen zag wegrennen. Mijn telefoon viel, ik viel en ik had heel veel pijn."

De man die de verdachte de weg had gevraagd en andere omstanders, waaronder een student geneeskunde, schoten Franciscus te hulp. Vijf minuten later was ook de politie ter plaatse.

"Ze hadden een ambulance gebeld, maar ze zeiden: 'je wordt waarschijnlijk niet meegenomen'. Ik dacht nog: hoezo word ik niet meegenomen? Ze namen me uiteindelijk wel mee en een van de ambulancebroeders herkende me zelfs."

Tekst gaat door onder de foto.

Fabian Franciscus - Foto: Facebook

De klapt dreunt verder door dan alleen de verwondingen. Zo gaat de volgende week geplande vakantie niet door, en voelt Franciscus zich 'angstig'. "Het gaat niet goed, ik ben angstig geworden. Ik heb al allerlei angsten waarvoor ik in therapie ben geweest. Naar aanleiding van onder andere The Cancelshow met Jan Roos en Dennis Schouten heb ik allerlei bedreigingen over me heen gekregen, en door filmpjes die ik heb gepost op sociale media."

De klap houdt volgens Franciscus verband met de grappen die hij in deze show heeft gemaakt. "Die gaan over alles en iedereen, over het geloof bijvoorbeeld, maar ook over mezelf. In die hoek zoek ik het, maar je weet het pas 100 procent zeker als de persoon is aangehouden." Maandag laat de politie weten dat dat nog niet gebeurd is.

Op Facebook laat de De Slimste Mens-deelnemer weten dat de dader 'een bepaalde 'culturele achtergrond had die overeenkwam met de hoek vanwaaruit ik bedreigingen heb gekregen. Vanwege de aangifte kan ik niet alle redenen noemen'. 

Bepaalde buurten mijden

Een klein lichtpuntje: de reacties op zijn post op Facebook. Die lopen in de honderden. "Ik heb er een paar seconden naar gekeken en nog niet kunnen reageren", vertelt de cabaretier. "Ik krijg heel veel steun, en net als met de omstanders die me te hulp schoten, is het heel fijn om te merken dat mensen je helpen en lieve woorden achterlaten."

Gaat de mishandeling z'n grappen beïnvloeden? "Je hoopt nee te zeggen, en ik denk wel dat ik grappen ga blijven maken. Maar dan moet ik blijkbaar bepaalde plekken mijden. Welke? Drukke plekken 's avonds laat misschien. Of bepaalde buurten waar mensen je grappen minder leuk vinden."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.